Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Krhanje in ličkanje koruze, zraven pa še kuhanje

Objavljeno: Ponedeljek, 11.10.2021    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
20211009_161634
Na Pirčevi kmetiji na Ravneh je v sončnem in mrzlem sobotnem popoldnevu Društvo za ohranitev podeželja Veliki Trn organiziralo ročno krhanje in ličkanje koruze ter kuharsko delavnico.

Kot prve so se zbrale gospodinje na kuharski delavnici, ki jo je spretno vodila domača gospodinja Mojca. Pripravljale so bolj tradicionalne jedi, pa tudi nekaj bolj sodobnih. Najprej so se lotile izdelave in peke sončnice, ki je, še vroča, razveselila pridne krhače koruze na njivi. Spekle so čudovito dišeč kruh, nekaj tudi z dodatkom čebule.  Kot jed na žlico so pripravile mlečni močnik in močnik s štorovkami.
IMG_20211009_162320
Močnik je usukala  mama Zofka, zraven pa natresla še nasvetov za pripravo in uporabo. Iz pečic je zadišalo po pečeni ajdovi kaši in rižu z dodatkom pregrete smetane. Kot sladico  so si zamislile slastne sirove palačinke. Seveda pa v tem jesenskem času ne gre brez črne redkve s svežim kruhom. Za pridih sodobnosti pa so poskrbeli okusni narezki.

IMG20211009190253
S smehom in dobro voljo so se člani zbrali na njivi in ročno pokrhali koruzo v koš, pod domačim kozolcem pa je potem sledilo ličkanje. Za najbolj pridne so se v kupu skrivali sladki paketki in srečni najditelji so jih lahko odnesli domov.

Po končanem opravilu so se vsi zbrali za bogato obloženo mizo in okušali pripravljene dobrote. Marsikdo je prvič okusil jedi, ki ponekod že tonejo v pozabo.

Smeha in dobre volje je bilo v izobilju in sobotno popoldne je kar prehitro minilo.

Lepa hvala Mojci in Zofki za gostoljubje in vse posredovano znanje ter modrosti. Seveda pa gre zahvala tudi vsem udeležencem dogodka.
 
Irena Janc
 
« Nazaj na seznam
»