Časopis za pokrajino Posavje
25.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Krški župan je zajtrkoval s podboškimi devetošolci

Objavljeno: Petek, 19.11.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_0191
V slovenskih vrtcih, osnovnih šolah in drugih vzgojno-izobraževalnih zavodih na tretji petek v septembru poteka Tradicionalni slovenski zajtrk pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«.

Krški župan mag. Miran Stanko se vsako leto udeleži tega dogodka na eni od šol v občini, danes se je pridružil devetošolcem na OŠ Podbočje. Kot jim je povedal, ima ta projekt dva cilja: prvi je spodbujanje zdravih prehranskih navad, kjer ima pomembno mesto tudi redno in zdravo zajtrkovanje, drugi pa je spodbujanje slovenskega kmetijstva oz. uporabe lokalno pridelane hrane, ki ni prepotovala na tisoče kilometrov, po načelu »pri nas pridelano – pri nas porabljeno«.
DSC_0182
»S tem na simboličen način pokažemo, da želimo kupovati in jesti domače, slovenske izdelke. Ko boste naslednjič šli v trgovino, pa morda poglejte na nalepko, od kod je ta hrana prišla, da se sami prepričate o tem,« je dejal župan. Kot je dodal ravnatelj podboške šole Andrej Lenartič, se trudijo čim več hrane nabaviti v lokalnem okolju, tako so imeli danes na mizi domač med, mleko in jabolka.
 
DSC_0188
Devetošolci in devetošolke z razredničarko Janjo Rostohar so med zajtrkom župana spraševali o njegovi šolski in poklicni poti, pri čemer jim je položil na srce, naj se pri odločitvi o nadaljnjem šolanju odločijo za tisto, kar jih veseli, saj bodo le, če bodo svoje delo opravljali z veseljem, lahko uspešni v življenju.
 
Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je izšel iz pobude Čebelarske zveze Slovenije, se je v dobrem desetletju dobro zasidral v prakso vzgojno-izobraževalnih ustanov, marsikje ga obogatijo še z raznimi dogodki in izobraževanji o pomenu lokalne hrane, zdravega načina prehranjevanja ipd. Zaradi omejitev v zvezi z epidemijo je letos to seveda malce okrnjeno. V šolskih kuhinjah za zajtrk postrežejo s tradicionalnimi živili, kot so med, maslo, mleko, kruh, jabolka ali drugo sveže in suho sadje. Ker je letošnje leto tudi mednarodno leto sadja in zelenjave, so pri zajtrku dali poseben poudarek lokalni samooskrbi s sadjem in zelenjavo.
 
P. P.
« Nazaj na seznam
»