Časopis za pokrajino Posavje
9.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​KS Krško polje praznuje, začetek z blagoslovom konj

Objavljeno: Torek, 21.06.2022    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Žegnanje konj Drnovo 2020-{Filename»}20220619-36

Blagoslov je opravil leskovški župnik Ludvik Žagar.

V nedeljo, 19. junija, so se začele prireditve v sklopu praznika KS Krško polje. Praznik se je pričel z žegnanjsko sveto mašo pri sv. Janezu Krstniku na Drnovem, ki jo je daroval župnik Ludvik Žagar, saj je to podružnica leskovške župnije. Po maši je na trgu  potekal tradicionalni, že 23. po vrsti blagoslov konj v organizaciji KS Krško polje v sodelovanju s Slovenskim združenjem rejcev konj pasme posavec.

Rejci so svoje konje in kočije pripeljali iz številnih okoliških krajev, tudi iz Novega mesta, Žabjeka, Rake, Slinovc, Velikega Mraševega, Slivja, Kalce – Nakla, Kostanjevice na Krki, Podbočja in Drnovega. Skupaj je bilo na trgu 18 konj, 14 jezdecev in dve vpregi. Z dogodkom se ohranja tradicija in pomen reje konjev, kajti včasih so s pomočjo konj obdelovali polje, na katerem se je pridelalo glavnino žita in drugih poljščin na Krškem polju.
Žegnanje konj Drnovo 2020-{Filename»}20220619-23

Na trgu se je zbralo 18 konj, 14 jezdecev in dve vpregi.


 
Konje je blagoslovil leskovški župnik Ludvik Žagar, ki je živalim in lastnikom zaželel veliko zdravja in moči. Predvsem lastnikom se je zahvalil za skrb za živali in naj bodo ponosni na to, da skrbijo za tako plemenite živali.
 
V naslednjih dneh se bo v KS Krško polje odvilo kar nekaj, predvsem športnih dogodkov. Že ta vikend bodo prišli na vrsto ljubitelji nogometa, odbojke na mivki, kolesarji in prvič letos tudi tekači. Sklepni dogodek z druženjem bo potekal v nedeljo, 3. julija, ob 10.15 s sveto mašo pri cerkvi sv. Urha na Vihrah.
 
K. Ogorevc Račič, foto: M. Mirt
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte