Časopis za pokrajino Posavje
4.10.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Na Velikih Vodenicah obeležili 80-letnico smrti komandanta Kambiča in soborcev

Objavljeno: Ponedeljek, 05.06.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_3275

Zbrani na proslavi na Velikih Vodenicah

Pri spomeniku na vaški gmajni na Velikih Vodenicah, vasi v gorjanskem delu občine Kostanjevica na Krki, so minulo soboto pripravili tradicionalno proslavo v spomin na komandanta Antona Kambiča – Dušana in soborce, ki so 1. junija 1943 padli v belogardistični zasedi.

Po uvodnem pozdravu povezovalca prireditve Jakoba Jeleniča Zamana je zbrane, ki so v gorjansko vasico na meji s šentjernejsko občino prišli tudi iz sosednjih posavskih in dolenjskih občin, nagovoril kostanjeviški župan Robert Zagorc. Kot je poudaril, je 2. svetovna vojna v teh krajih pustila krvavi pečat. »Dogodki iz preteklosti ne bodo pozabljeni, še več, spominjajo nas, da s svojim ravnanjem nikoli več ne dopustimo takšnih tragedij. In vendar smo priča vojni v Ukrajini, ko pred očmi evropske in svetovne javnosti ugašajo življenja, izginjajo cela mesta in vasi, ostaja pa uničenje grozljivih razsežnosti. Zato lahko upamo, da bo na koncu prevladal razum in se bo ta nesmisel čim prej zaključil,« je dejal.
DSC_3263

Jakob Gašpir


 
Osrednji govornik je bil predsednik kostanjeviške občinske organizacije Združenja borcev za vrednote NOB Krško Jakob Gašpir. Ob okrogli obletnici poboja Antona Kambiča – Dušana je zbrane pozval k minuti molka, v nadaljevanju pa predstavil Kambiča, po rodu Belokranjca, predvojnega poveljnika orožniške postaje v Kostanjevici na Krki, ki se je pridružil Gorjanskemu bataljonu. Po njem je v Kostanjevici na Krki poimenovan mestni trg.
DSC_3287

Polaganje cvetja k spomeniku padlim

»Danes tako proslavljamo spomin na borce, ki so dali svoja življenja za svobodo. Obenem pa nam je spomin tudi opomin. Opomin na to, da se zgodovine lastnega naroda ne sramujemo in da je ne potvarjamo ali izkrivljamo, ampak se iz preteklih napak učimo, da jih nikoli več ne ponovimo. Nismo danes tukaj zato, ker bi se hoteli spotikati v izdajstvo in kolaboracijo. niti nismo danes tukaj zato, da bi slavili zločine in grozodejstva, ki so bili zakrivljeni na eni ali drugi strani – tako med vojno in tudi ob njenem koncu. Prav je, da se zavedamo vsega, o čemer priča naša zgodovina, in napak, ki so jih zakrivili naši predniki, ter težkih preizkušenj. Stvari nikoli niso povsem črno-bele ali še bolje: rdeče-bele. Težkih časov vojne vihre si mi, ki tega nismo doživeli, ne moremo predstavljati. Ne vem, če je na nas, da bi pavšalno sodili čase, ki si jih zares ne znamo predstavljati,« je povedal Gašpir in se zavzel, naj bo »naš pogled usmerjen v prihodnost, za katero bomo znali presegati medsebojne razlike, se povezovati in sodelovati. In to na vseh ravneh od državne do lokalne.« Delegacija borčevskih združenj in Policijskega veteranskega društva Sever Posavje je nato k bližnjemu spomeniku padlim borcem položila cvetje.
 
V programu prireditve so sodelovali recitatorka Terezija Potočar, glasbena skupina N.O.B. (Narodno-osvobodilna banda), ki jo sestavljajo pevka Maša Zagorc, kitarist Nejc Jordan in klaviaturist Jakob Gašpir, 1. spominski dolenjski partizanski bataljon ter praporščaki borčevskih organizacij. Sledila je še pogostitev in tovariško druženje.

P. P.
 
« Nazaj na seznam
»