Časopis za pokrajino Posavje
4.10.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Posavsko srečanje društev kmetic

Objavljeno: Torek, 06.06.2023    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
20230520_140320
V soboto, 20. maja, je potekalo posavsko srečanje društev kmetic, na katerem smo se zbrale kmetice iz občin Brežice, Krško, Sevnica in Kostanjevica na Krki. 

Lepo število se nas je zbralo, četudi ima vsaka svoje obveznosti in je to čas poln dogodkov, da ne govorimo, koliko škode in strahu je na nekaterih pustilo to 'koronsko obdobje'. Ne glede na vse smo imele čudovit dan druženja, veselja, ogledov, tudi novih znanj, plesa, smeha, objemov – skratka, to je bil naš dan.
20230520_092357


Zbrale smo se v vinski kleti Krško, kjer smo si ogledale in seveda tudi degustirale vrhunsko kapljico, ki prihaja iz vseh teh ogromnih sodov in cistern. Mlad, sposoben in ambiciozen kader je kleti vdahnil nov zagon, novo vizijo, novo moč, ki pa že kaže in žanje vrhunske rezultate. Z njimi se veselimo, saj se zavedamo, koliko dela, truda, skrbi in združenosti je potrebno, da se nekatere stvari lahko realizirajo.
image000001(1)


Kasneje nas je pot vodila do kmetije Turk na Brodi pri Podbočju. Tu smo si ogledale delo pridnih rok te družine. Gospodar Andrej nas je z znanjem in izkušnjami popeljal med ogromnimi rastlinjaki, ki so zelo lepo urejeni in že nudijo prve pridelke, četudi vreme letos ni najbolj ugodno. Videti in predvsem občutiti je bilo to vnemo in veselje ob vzgoji in pridelavi zelenjave. Na koncu so nas pocrkljali še z domačimi jagodami in sokom, za kar smo jim zelo hvaležne.
image000001


Po ogledu smo se podale v Kostanjevico na Krki. Ker nam jo je vreme prejšnje dni zagodlo, smo izpustile ogled Kostanjeviške jame in smo si ta čas zapolnile z ogledom 'dolenjskih Benetk' in klepetom, pijačo in pesmijo na terasi lokala Rock Cafe.

Čas pred kosilom smo izkoristile še za kratek program, ki so nam ga pripravili učenci in učenke OŠ Podbočje. Prisluhnile smo hitrim prstom mladih harmonikarjev ter toplim besedam recitala. Kot se spodobi, je sledilo še nekaj besed s strani Olge Vintar, predsednice Društva kmetic Krško, ki je bilo letos tudi organizator dogodka. Tu je izpostavila predvsem pomembnost povezovanja, združevanja in udeleževanja na takšnih srečanjih, kajti zavedati se moramo, da je v slogi moč. V govoru se je Olga tudi zahvalila predsednicam ostalih društev kmetic ter jim predala simbolno darilo – košaro polno domačih dobrot. Po programu je sledilo še kosilo, za kar so poskrbeli v gostilni Žolnir. Z zvoki prijetne glasbe in petja je druženje spremljal Marjan Strgar.

Skratka, v enem stavku povedano: to je bil dan, ki je bil kljub slabim vremenskim napovedim sončen, topel in razigran.

Želimo, da so vsi dnevi našega življenja sončni, lepi, želimo, da spoznate in vidite moč kmetic, moč povezovanja, druženja, pravi pomen besede 'kmetica'. Kajti kmetice smo tiste, ki te nahranijo, pobožajo, razveselijo, nasmejijo, pa tudi kdaj okarajo.

Smo marljive kot mravljice, pridne kot čebelice, mirne kot srnice, sladke kot med, dobre kot kruh. Znamo biti tiste, ki skoraj iz nič pripravimo okusno kosilo, tiste, katerim se ob pripravi dobrot pozlatijo roke, tiste, ki ob postrežbi z nasmehom v očeh zaživimo. Sposobne smo vse in še več in vedno izpeljemo stvari, ki si jih zadamo. Morda smo včasih slabo slišane, nevidne in potisnjene v ozadje, pa vendar smo še vedno veliko vredne. Upamo, da se tega zavedamo, ker smo pomemben člen v družini, družbi, občini!  In kakšno težo življenja ženske nosimo za obstoj! Prosimo, cenite nas, ker smo neprecenljive. Hvala!

Ob tem pa bi se rade tudi me zahvalile našim donatorjem, in sicer Ribogojnici Bohorč za finančno donacijo, kmetiji Jarkovič za donacijo jagod ter čebelarstvu Ferenčak, ki nam je za vsako udeleženko srečanja doniralo kozarček vrhunskega medu. Naj spomin na ta dan ostane sladek in večen.

Sladkost, vrhunskost in lepa misel pa naj nam bo vsem vodilo v življenju.

Vir: Upravni odbor DK Krško
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte