Časopis za pokrajino Posavje
30.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Prva mednarodna lovska salamijada v Gadovi peči

Objavljeno: Četrtek, 03.06.2021    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Flajnik nagrada

Podelitev prve nagrade Davidu Flajniku

Minulo soboto so na Stojanskem Vrhu v Gadovi peči nagradili najboljše salamarje, ki so se aprila udeležili prvega mednarodnega lovskega ocenjevanja izdelkov iz divjačinskega mesa. 

Vinogradniško, turistično in kulturno društvo Gadova peč ter Društvo ljubiteljev divjačinske kulinarike sta pripravila dogodek, aprila ocenjevanje, zadnjo soboto v maju pa slovesno podelitev zlatih in srebrnih kolajn. Gostitelja dogodka sta bila Zdenka Mirtek, predsednica Vinogradniškega, turističnega in kulturnega društva Gadova peč, ter Ivan Urbanč, predsednik organizacijskega odbora »prve mednarodne lovske salamijade«.
Najboljsa salamarja

Najboljša salamarja

Da pa je bila kredibilnost prve mednarodne lovske salamijade še večja, gre zasluga tudi predsedniku Zveze salamarjev Slovenije Mirjanu Kulovcu, ki je bil eden od stebrov dogodka.
 
»Odzivi so pozitivni. Tokratna salamijada je bila prva, drugo leto bo že tradicionalna. Vsi so lahko upravičeno ponosni, saj so bile salame zelo dobre,« je bil nad salamijado, predvsem pa nad kvaliteto salam navdušen Mirjan Kulovec, ki je vodil strokovno komisijo. V strokovni komisiji, ki je ocenila 56 salam in tri klobase, so sedela sama eminentna imena iz sveta salamijad: Dubravka Viduč, Janez Tršinar, Peter Verstovšek, Dušan Lipej in Braslav Miroševič. Letošnje salame so prišle iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Srbije, v prihodnje se bodo tekmovanj udeleževali tudi Madžari in Italijani.
 
Prvo in drugo mesto je šlo v Podčetrtek, najboljši salami je naredil 44-letni David Flajnik iz Podčetrtka, zaposlen pa je na Občini Brežice. Salame dela že pet let, nikoli sam, vedno s prijatelji. Enako število točk za drugo mesto je dobil tudi Andrej Košmrlj z Malega Slatnika, več kot 50 točk je zbral tudi tretjeuvrščeni Franc Polovič iz Sel pri Dobovi, potem pa so si do 10. mesta sledili: Alfonz Komatar, Janez Tršinar, Petra Kralj Košmrlj, Peter Cvetkovič, Mihael Strahinić, Peter Cvetkovič in Jurij Pesjak.
 
Pečat tekmovanju in razglasitvi so dali tudi številni gostje. Med njimi je bil tudi Boštjan Sintič z Dolenje Pirošice, ki je pred dobrim mesecem in pol postal zmagovalec mednarodne salamijade v Samoborju na t. i. Zlatni šajbi Samobora. Nagrado mu je podelil sam predsednik države Zoran Milanović. Podprvak »Zlatne šajbe« je postal znani mesar iz Brežic Miloš Krošelj, tretje mesto pa je osvojil Ivan Urbanč iz Gadove peči oziroma s Stojanskega Vrha.
 
Vir: VTKD Gadova peč
« Nazaj na seznam