Časopis za pokrajino Posavje
17.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Tematska in razgibana Mlinarjeva pot na Bučko

Objavljeno: Torek, 07.09.2021    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
IMG20210904091033
Na čudovito sončno jutro, 4. septembra, so se na pobudo Društva za ohranitev podeželja Veliki Trn pohodniki zbrali pri igrišču na Velikem Trnu, kjer jih čakal avtobus in odpeljal do naselja Bučka.

Tam sta jih prijazno sprejeli vodnica Jelka ter predsednica Društva podeželskih žena Bučka Vida Gros. Pogostili so se z »mlinarjevo malico«, ki je v lično zapakirani vrečki z logotipom mlinarja, vsebovala mlinarsko žemljico. Na začetku samega pohoda so izvedeli veliko zanimivosti, med drugim tudi to, da območje Bučke sestavlja 9 vasi, zato so si kot nek prepoznavni znak izbrali grozd z devetimi jagodami, ki ponazarja to število vasi.
IMG20210904100952


Ogledali so si cerkev sv. Matije, ki je stara približno 350 let in je s svojim baročnim stilom navdušila vse prisotne. Kot zanimivost lahko izpostavimo, da je bila Mlinarjeva pot predhodno imenovana kot Šolska pot naših dedkov in babic.

Na enem izmed postankov je pohodnike pričakalo pismo zeliščarke Cvetke ter prijetno presenečenje pogostitve s svežim čajem in dodatnim okrepčilom za odrasle. Sama pot je bila zelo razgibana. Vodila nas je čez travnate površine in gozdne steze.

Vrhunec pohoda je bil obisk Vajsove domačije, kjer stoji znani Vajsov mlin. Prijazna skrbnika Tomaž in Karmen sta pohodnike seznanila z načrti v prihodnosti in tudi pokazala 3 mline, ki so locirani na domačiji.

Zadnji postanek je bil na ekološki kmetiji Mlakar, ki leži v osrčju dolenjskih gričev. Pri njih pridelana hrana je ekološka, brez dodatkov in umetnih gnojil.

Zaključek pohoda se je končal na štartnem mestu z odlično obaro, ki so jo skuhale dame iz Društva podeželskih žena Bučka.

A. C.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte