Časopis za pokrajino Posavje
7.06.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Ureditev Podsreškega drevoreda

Objavljeno: Torek, 28.03.2023    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
prikaz rezi v Bistrici ob Sotli, 24.2.2023
V Kozjanskem parku smo letošnjo pomlad v sodelovanju z različnimi deležniki izvedli številne aktivnosti strokovnega prikaza rezi sadnih dreves ter oskrbe in ureditve travniških sadovnjakov.

Podsreški drevored je eden izmed šestih sadnih drevoredov na območju Kozjanskega regijskega parka. Simbolično smo ga zasadili v okviru 20. Praznika kozjanskega jabolka leta 2019, kateri danes šteje 28 jablan tradicionalne sorte Carjevič. Vsako leto ga v jesenskem času dopolnjujemo. Sadike zasadijo novorojenčki iz Podsrede oz. njihovi starši in najskrbnejši lastnik travniškega sadovnjaka, ki je v času Praznika kozjanskega jabolka bil razglašen za Carjeviča leta.
rez v Podsredškem drevoredu, 15.3 (10)

Drevored vsako leto v spomladanskem času skupaj s skrbniki dreves uredimo in pripravimo na novo rastno sezona. Tudi letos se je kljub hladnemu marčevskemu vremenu v drevoredu, 15. marca 2023, zbralo veliko podsredških sadjarčkov, njihovih staršev in ostalih obiskovalcev. Pod budnim očesom Adrijana Černelča in Petra Kunsta iz Kozjanskega parka so številni botri sadnih dreves opravili spomladansko rez in ureditev nasada.

Letos upamo na dobro letino, da bodo podsreški sadjarčki na nekaterih jablanah obrali že prve plodove.
 
Adrijan Černelč
« Nazaj na seznam
»