Časopis za pokrajino Posavje
28.01.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​V Podbočju odprli nov šolski čebelnjak

Objavljeno: Sobota, 19.11.2022    Rubrika: PANORAMA
DSC_7241

Slovesno rezanje traku

V Osnovni šoli Podbočje so na dan, ki je posvečen slovenski hrani in tradicionalnemu slovenskemu zajtrku, odprli nov šolski čebelnjak.

Čebelarstvo ima v podboški šoli že dolgo, skoraj 40-letno tradicijo. Ker je bil dosedanji šolski čebelnjak že precej dotrajan, sta hišnika Matjaž in Tone Jurečič ravnatelju Andreju Lenartiču dala pobudo za izgradnjo novega čebelnjaka. Pričeli so zbirati sredstva, novega čebelnjaka pa ne bi uspeli postaviti brez pomoči številnih donatorjev, ki so pomagali bodisi s sredstvi bodisi z delom bodisi s prevozi ali kako drugače.
DSC_7173

Čebelnjak, kot ga ima redkokatera šola

»Res iskrena hvala vsem donatorjem, da smo dobili tako čudovit objekt,« je poudaril ravnatelj in izpostavil še vlogo že omenjenih hišnikov, ki sta pod budnim očesom staroste tamkajšnjega čebelarstva Viljema Vrhovška, pomagali pa so tudi nekateri starši in mladi čebelarji, opravila zelo veliko dela pri tem projektu. S pomočjo Šolskega centra Krško-Sevnica bodo v čebelnjak namestili nekatere senzorje, s katerimi bo možno preko spleta spremljati razmere v panjih, želijo pa si tudi posodobitve čebelarske opreme in nekaj novih panjev.
DSC_7204

Program je potekal v šolski jedilnici.V imenu Mestne občine Krško se je odprtja udeležil podžupan Vlado Grahovac, tudi sam čebelar, ki je izrazil zadovoljstvo nad novo pridobitvijo, ki bo prispevala k ohranjanju čebelarske tradicije in razvoju te dejavnosti. Predsednik Čebelarskega društva Kostanjevica na Krki, kamor sodi območje Podbočja, Boštjan Punčuh je poudaril, da je tam nekaj zelo aktivnih čebelarjev na čelu z že omenjenim Vrhovškom, nov čebelnjak pa bo omogočil, da se bo to znanje prenašalo na mlade rodove. Šolskemu čebelarju Matjažu Jurečiču je podaril panjsko končnico in knjigo »Zakaj ravno čebela« pokojne članice društva Mihaele Kovačič.  

Po otvoritvenem programu v šolski jedilnici, ki so ga popestrili nastopi šolskih otrok in vrtičkarjev, povezovala pa mlada čebelarja Marko Pavlovič in Zala Colarič, je sledilo še slovesno odprtje novega čebelnjaka. Otvoritveni trak so prerezali ravnatelj Lenartič, podžupan Grahovac, hišnik Matjaž Jurečič in čebelar Viljem Vrhovšek.

P. P.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

07.05.2020 | Redakcija

Mavzoleju povrnili sijaj

13.12.2020 | Redakcija

Pravica do ribolova in krivolov