Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​V Podbočju šivajo kostume za gledališko predstavo

Objavljeno: Torek, 25.01.2022    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_0371

.Medtem ko šivilje ustvarjajo kostume ...

V podboški kulturni dvorani že od novembra  ob četrtkih in nedeljah pod večer poteka živahno šiviljsko-gledališko dogajanje – v okviru študijskega krožka Krpan Ljudske univerze Krško namreč nastajajo kostumi za gledališko predstavo, ki jo bodo uprizorili ob letošnjem kulturnem prazniku.

V KD Stane Kerin Podbočje oz. v Teatru Svetokriškem predstavo pripravljajo v okviru 100-letnice tamkajšnjega kulturnega doma, ki je bila sicer lani, a je zaradi ukrepov niso mogli obeležiti. Iskali so predstavo, ki bi bila napisana čim bližje letu izgradnje doma (1921) in našli besedilo Frana Milčinskega »Krpan mlajši« (gre za nekakšno nadaljevanje Levstikovega Martina Krpana) iz leta 1925, ki ga je režiserka Ivanka Černelič Jurečič priredila. »Ugotovili smo, da moramo nekako priti do kostumov iz obdobja na prelomu iz 17. v 18. stoletje.
DSC_0373

... igralska zasedba na odru vadi predstavo Krpan mlajši.

Ker je to lahko kar draga zadeva, smo se povezali z Ljudsko univerzo Krško in se izdelave kostumov lotili v okviru študijskega krožka pod strokovnim mentorstvom kostumografinje Ine Čebular,« pojasnjuje Černelič Jurečič. 12 kostumov (za vloge cesarja, cesarice, princa Friceta, princese Mare, ministrice, župana Hlačo, Martinčeta Krpana, Biričke Silvestre in vaščanke Uršule, dveh strežajev in Jerice), ki jih je posebej za podboško igralsko zasedbo zasnovala Čebularjeva, sodeluje 13 članic društva iz Podbočja in okolice, večina med njimi ima precej šiviljskih izkušenj in znanja. Gre za zahtevno delo, ki od sodelujočih zahteva veliko truda in potrpežljivosti …
 
Premiera predstave, ki jo medtem, ko v dvorani nastajajo kostumi, na odru vadi zasedba Teatra Svetokriškega, bo 6. februarja, ponovitvi pa 7. in 20. februarja. Spremljala jo bo še razstava o delu krožka, v marcu pa načrtujejo še razstavo kostumov.
 
P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte