Časopis za pokrajino Posavje
28.01.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​V Posavju gostili upokojene slovenske novinarje

Objavljeno: Sobota, 19.11.2022    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
20221116_113858

Na Gradu Rajhenburg, razstava o trapistih

Pred dobrima  dvema desetletjema je bil pri Društvu novinarjev Slovenije ustanovljen Aktiv upokojenih novinarjev, katerega člani se vsak mesec enkrat srečujemo na izletih po državi in soseščini. Najmanj enkrat jih pot privede v Posavje, kjer se najraje družijo okrog martinovega. Letos sva nekoč najbolj znane kolege z radia, televizije  in časopisov gostila Vlado Podgoršek in Ernest Sečen v Mestni občini Krško.

Navdušeni so bili ob sprehodu skozi mestni park in ogledu nove Valvasorjeve knjižnice, kjer so med policami posamezniki našli tudi svoje knjige, denimo Tone Hočevar, Sonja Grizila in drugi. Sledil je ogled gradu Rajhenburg, ko so po ogledu filma in zbirk o izgnancih in trapistih podoživljali preteklost tega območja. Kar številnim kolegom ni bila znana usoda več deset tisoč posameznikov iz Posavja in Obsotelja, ki jih je okupator izgnal na tuje. Prav zaradi najdenih opuščenih posestev ob povratku iz nemških taborišč  je Posavje po vojni zaostajalo za ostalimi slovenskimi pokrajinami.
20221116_125013

V GEN energijiZa konec so nas prijazno sprejeli v GEN energiji, kjer smo ob »okrogli mizi« prisluhnili razlagi Jožeta Špilerja, svetovalca direktorja, ki nam je predstavil priprave na gradnjo  drugega bloka krške nuklearke. Ob  tem smo dobili  tudi odgovore na številna vprašanja, ki smo jih postavili.
20221116_155126

Vlado Podgoršek Nini Komparič v zahvalo za njeno dobro delo v preteklem mandatu izroča steklenico svojega letošnjega pridelka z območja Gadove peči.


Upokojeni slovenski novinarji smo druženje sklenili v restavraciji Adrenalina, kjer smo na zboru članov izvolili tudi  svoje novo vodstvo. Po treh mandatih Nine Komparič je mesto predsednice prevzela Sonja Grizila.

V. P./foto: E. S.
 
 
« Nazaj na seznam
»