Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​»Verjamemo, da pripravljamo nekaj posebnega«

Objavljeno: Četrtek, 14.10.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Jan Strajnar-desni

Jan Strajnar

Festival kulture Kostanjevica je na zadnji avgustovski vikend še četrto leto zapored popestril poletje v kulturnem središču širšega posavsko-dolenjskega območja. Na čelu mlade ekipe, ki se je znova pogumno lotila zahtevnega izziva, je bil predsednik Mladinskega društva Kostanjevica na Krki Jan Strajnar, 23-letni študent prava.

Festival ste po letu premora oz. prilagoditve izvedli v standardni obliki, torej vsak večer predstava+koncert. Je to formula, ki se je izkazala za najbolj primerno? Se publika udeležuje obeh dogodkov v večeru ali imajo predstave svojo, koncerti pa svojo publiko?
 
DSC05356
Definitivno je to formula, ki se nam najbolj obrestuje, saj za vsakega obiskovalca pripeljemo v Kostanjevico nekaj po njegovem okusu. Tako lahko tudi nudimo najbolj pester in raznolik program. Format nam omogoča tudi ločitev dogodkov na glasbene in gledališke (ter pogovorne – literarni zajtrk, okrogla miza) ter omogoči, da obe prizorišči pripravimo specifično za ti dve zadevi. Tako lahko pripravimo prizorišče gledaliških predstav za bolj intimne (do 150 oseb), koncertna prizorišča pa za večje publike. Vsak večer festivala, ko se dogaja oboje (predstave in koncerti), se dogajanje začne s predstavami in šele nato nadaljuje s koncerti, tako da omogočimo vsem obiskovalcem predstav, da se udeležijo tudi koncerta, kar se v veliki večini tudi zgodi. Več kot polovica obiskovalcev predstave se nato udeleži še koncertov.
 
DSC05657

Kolikšno število obiskovalcev ste zabeležili letos in od kod vse so prišli, najbrž ne samo iz ožjega lokalnega okolja ... Ste si prizadevali pritegniti širšo slovensko publiko?
 
Letos je skupno število obiskovalcev festivala preseglo 1500 oseb. Obiskovalci so bili iz različnih koncev Slovenije, veliko je bilo obiskovalcev iz Kostanjevice in širše okolice (od Novega mesta do Krškega), veliko pa je bilo tudi obiskovalcev iz Osrednjeslovenske regije, Gorenjske in Štajerske, nekaj tudi s Hrvaške. Vsako leto se trudimo privabiti obiskovalce iz cele Slovenije in tudi širše, saj se nam zdi pomembno, da je FKK širše poznan in razlog, da marsikdo prvič obišče naš kraj in se po festivalu vanj tudi redno vrača.
 
Kakšne odzive dobivate od obiskovalcev, kaj najbolj pohvalijo, kaj jim morda ni tako všeč v smislu programa oz. vsebin?
 
Generalno gledano dobivamo s strani obiskovalcev zelo pozitivne odzive, predvsem izpostavljajo izbor programa, da je le-ta zelo pester in nekonvencionalen – v smislu, da na koncertni oder ne postavljamo klasičnih festivalskih zasedb, temveč vedno skušamo iskati posebna in zanimiva glasbena imena, ki se morda ne pojavljajo tako pogosto. Vedno znova dobivamo pohvale tudi glede organizacije in ambienta prizorišča, ki ga vsako leto sami okrasimo in pripravimo. Seveda imamo več prizorišč – prizorišče v Galeriji Božidar Jakac ambientalno uredimo s pomočjo luči in osvetljave; prizorišče za nekdanjim ministerialnim dvorcem (Lamutovim likovnim salonom) pa sami uredimo, osvetlimo, dodamo lastne likovne izdelke za okrasitev in si pomagamo s samim ambientom prostora. Vedno dobimo veliko pohval glede izkoristka prostora, predvsem manj znanih lokacij v Kostanjevici. Kar se tiče programa, smo letos dobili veliko pohval glede izbire glasbenih skupin in gledaliških predstav. Dobili pa smo tudi veliko pohval glede novega segmenta, ki smo ga uvedli letos – okrogle mize. Ker je okrogla miza bila na temo kulturne identitete Kostanjevice na Krki, smo pridobili kar nekaj pohval za izbiro vsebine. Dobivamo pa tudi pobude po širjenju in dodajanju novih vsebinskih sklopov, vendar v obsegu, kot ga imamo sedaj, že pokamo po šivih, tako da bomo morali ekipo še precej okrepiti, preden lahko začnemo dodajati še dodatne vsebinske sklope (predvsem je tukaj mišljeno dnevno dogajanje).
 
Festival organizira in vodi zelo mlada ekipa, je dovolj pripravljenosti in zagnanosti za delo med mladimi v Kostanjevici? Je bilo zaradi preverjanja PCT pogojev kaj težav?
 
Festival organizira zares mlada ekipa. Letos nas je bilo zelo aktivno v priprave vključenih več kot 20, skupno pa se je v pripravi in izvedbi dogodka zvrstilo vsaj 50 mladih. Da podkrepim podatek o tem, kako smo mladi, naj povem, da je najstarejši član organizacijske ekipe star 31, najmlajši pa 17 let. Zelo veliko nas je takih, ki jih še ne štejemo niti 25 oz. smo še študentje in študentke. Zagnanosti je definitivno dovolj, saj se brez zagnane ekipe tako obsežnega projekta sploh ne bi lotevali. V letošnjem letu se je društvu priključilo veliko novopečenih študentov, ki so se odločili na tak način ohranjati stik z domačim krajem, kar me neizmerno veseli.
Preverjanje PCT pogojev je bilo brez večjih posebnosti. Največja težava je bila logistično urediti manjše koridorje ter pripraviti ekipo, ki je pogoje preverjala. Na žalost smo morali nekaj potencialnih obiskovalcev obrniti pri vhodu, saj pogojev niso izpolnjevali, a so praktično vsi imeli sabo že pripravljena dokazila.
 
Razmišljate morda tudi o večji vključitvi domačih kulturnih ustvarjalcev v program festivala?
 
Pri pripravi festivala je veliko pozornosti namenjene prav dobri in močni kombinaciji lokalnega in slovenskega, tujega. V letošnji izvedbi smo na kar nekaj segmentih imeli vključene domače izvajalce: na koncertnem odru Kostanjevičane Onubo in Novomeščane Dan D. Seveda so bili tudi vsi gostje na okrogli mizi iz lokalnega okolja. Trudimo se, da pripeljemo vsaj eno glasbeno skupino iz domačega okolja in da ima naš program s tega vidika domač pridih. A obenem se zavedamo, da gradimo na prepoznavnosti vrhunske kulture in stremimo k raznoliko oblikovanemu programu. Vključenost lokalnih izvajalcev variira po letih tudi zato, ker se nam program vsebinsko dopolnjuje in imamo morda nekatere lokalne izvajalce nagledane že za prihodnje edicije festivala.
 
Festival se je v teh letih najbrž kar dobro 'prijel' in pridobil neko tudi širšo prepoznavnost. To najbrž prinaša tudi odgovornost oz. zavezo, da to ohranite in da postane res tradicionalen, kajne?
 
Seveda se je prepoznavnost festivala v teh štirih letih močno povečala, pridobili smo na bazi sledilcev in s tem smo nekako prevzeli nase odgovornost, da vsako leto obiskovalcem ponudimo vrhunski kulturni dogodek. A vendar na koncu ta festival pripravljamo člani Mladinskega društva Kostanjevica na Krki na povsem prostovoljni bazi, zato je festival v prvi vrsti naš in ga pripravljamo sami. Dokler bomo v tem uživali in si lahko vzeli dovolj časa za organizacijo (v organizacijo takšnega dogodka gre res izjemno veliko časa), ga bomo še naprej pridno in vestno pripravljali. Zares verjamemo in čutimo, da pripravljamo nekaj posebnega, nekaj, kar je že kar malo tradicionalno in nekaj, kar pomaga postavljati Kostanjevico na Krki na kulturni zemljevid Slovenije.
 
Peter Pavlovič

Pogovor je bil objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»