Časopis za pokrajino Posavje
27.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Vključevanje skozi fotografski objektiv

Objavljeno: Petek, 08.10.2021    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Vključevanje skozi objektiv (6)
Kulturne in ustvarjalne dejavnosti so za mnoge otroke in mladostnike zanimive za preživljanje prostega časa, druženje, ustvarjanje in tudi neformalno pridobivanje novih veščin in znanj.  Še posebej privlačne so, če so povezane s sodobnimi tehnologijami, pa tudi odkrivanjem novega in gibanjem. 

Zato smo v LIJAmedia z udeleženci že večkrat odšli na krajše fotopotepe v lokalno okolje. Udeleženci so spoznavali fotoaparat, različne nastavitve za izboljšanje fotografij na svojih telefonih, iskali so zanimive motive, hkrati pa so se družili na svežem zraku in se gibali. Pogosto v svoje aktivnosti vključujemo tudi otroke in mlade iz različnih ranljivih skupin. Pa naj si bodo to otroci in mladi iz podeželja, kjer nimajo pogostega javnega prevoza in dostopa do raznovrstnih aktivnosti, otroci in mladi iz vrst priseljencev, otroci in mladi iz slabše socialno in ekonomsko situiranih družin, otroci in mladii s posebnimi potrebami.
Vključevanje skozi objektiv (2)


Naše delavnice so odprte za različne udeležence, da se med seboj spoznajo, si najdejo prijatelje in tudi razvijejo socialne veščine in občutek za sočloveka. V naravi se učimo tudi o kompoziciji, uporabi barv, se seznanjamo z drevesnimi in rastlinskimi vrstami in hkrati spregovorimo o pomenu skrbi za naravo.  Ravno tako poskušamo udeležence motivirati za kreativno uporabo mobilnih telefonov, ne zgolj za igranje iger, kar je žal, kakor opažamo na naših delavnicah in kar potrjujejo tudi raziskave, ena izmed najbolj pogostih uporab mobilnega telefona pri otrocih in mladih. Nastale fotografije pokažemo v digitalnih ali fizičnih fotogalerijah in v ta namen smo v mesecu oktobru postavili fotorazstavo na terasi LIJAmedia, ki je prosto dostopna na ogled preko celega dneva cel mesec oktober. Fotorazstava je nastajala preko poletja, fotografije pa so, poleg otrok in mladih, prispevali tudi mentorji, sodelavci in prostovoljci v LIJAmedia.
 
M. B.
« Nazaj na seznam
»