Časopis za pokrajino Posavje
27.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

10. tradicionalna ročna košnja na Lisci - prestavljena

Objavljeno: Četrtek, 15.07.2021    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Kosnja na Lisci 2020 (11)

Ročna košnja na Lisci je etnološko-kulturni dogodek, pričel se bo ob 15. uri (foto: arhiv PO).

Na Lisci bo zopet zadišalo po sveže pokošeni travi, in sicer ne 17. julija, kot je bilo načrtovano, temveč zaradi vremenske napovedi 24. julija. Kosilo in grabilo se bo na tradicionalen, ročen način. Košnja na Lisci ni tekmovanje, temveč gre za družaben dogodek, tako za kosce in grabljice kot tudi za obiskovalce oziroma gledalce, ki lahko poskusijo kositi, grabiti ali seno na voz nalagati ročno in jim je to pristno doživetje.

Temeljna vsebina dogodka zajema prikaz tradicionalne ročne košnje in spravila sena, hkrati pa se na dogodku ocenjujejo in pokušajo ocvirkova potica, ocvirkova puhla ter jabolčnik – jabolčno vino. Ocenjevanje organizira Aktiv kmečkih žena Sevnica. Lokalni in regionalni ponudniki pa bodo na stojnicah ponujali svoje pridelki in izdelke.
 
Pri izvedbi vsebin sodelujejo KŠTD Razbor, Gostinstvo Rantah, Občina Sevnica, KŠTM Sevnica, Društva kmetic Sevnica, Turistično društvo Boštanj ob Savi, Planinsko društvo Lisca Sevnica ter Kozjanski park, aktivno pa sodelujejo še številna društva, od Loke pri Zidanem Mostu, Šmiklavža nad Laškim, Jurkloštra, Planine pri Sevnici, Tržišča …
 
»Prijazno vabimo, da se nam pridružite in pridete pogledat, kako se je trava kosila nekoč, ko še niso brnele kosilnice in ko se je namesto hrumenja traktorjev slišalo švistanje in klepanje kos, smeh in pesem. Mlajšim bo to morda novo doživetje, starejšim, ki so takšne košnje nekoč tudi doživljali, pa bo to možnost obuditve spominov na nekdanje dni, ko je življenje potekalo drugače, počasneje, družabno in pristno z naravo,« sporočajo organizatorji. Dogajanje bo v celoti potekalo na prostem, na širšem območju Lisce, ob upoštevanju ukrepov varovanja zdravja.
 
Vir: KŠTD Blaž Jurko Razbor pod Lisco
 
« Nazaj na seznam