Časopis za pokrajino Posavje
10.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

13. martinovanje v krški vinski kleti

Objavljeno: Ponedeljek, 11.11.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
martinovanje kz-kostak 2019 (57)

Jože Božič, Bojan Cizel in Miljenko Muha ob predaji donacije

Kmečka zadruga Krško in družba Kostak sta minuli petek v krški kleti za poslovne partnerje iz lokalnega in širšega prostora pripravila tradicionalno, letos že 13. martinovanje. Udeležencem so dobrodošlico zaželeli predsednik zadruge Jože Božič, predsednik uprave družbe Kostak Miljenko Muha, krški župan mag. Miran Stanko in enolog kleti Jure Grubar, medtem ko sta prijeten spremljajoči glasbeni program izvedla Elizabeta in Dragutin Križanić.

Tudi letošnje martinovanje je imelo dobrodelno noto, saj sta soorganizatorja namenila krškemu Društvu Sožitje donacijo v višini 500 evrov, poleg tega pa je Muha Bojanu Cizlu, predsedniku društva, ki že dobrih 50 let na območju občine Krško nudi pomoč osebam z motnjo v duševnem razvoju in njihovim svojcem, izročil še vratarske rokavice Jana Oblaka. »Gre za rokavice, zame najboljšega vratarja na svetu,«, je dejal Muha, "ki smo jih dražili na dobrodelnem poslovnem turnirju Nogomet za boljši svet na Brdu pri Kranju. Skupaj z ostalimi sodelujočimi gospodarstveniki smo s sredstvi pomagali Pediatrični kliniki UKC Ljubljana, danes pa želimo, da rekvizit nadaljuje svojo pot v Društvu Sožitje in pripomore k novi dobrodelni zgodbi.«

martinovanje kz-kostak 2019 (43)

Dragutin in Elizabeta Križanić med nastopom

Mlado vino je blagoslovil videmski župnik Mitja Markovič, ki je ob tem prebral tudi napitnico duhovnika, pesnika, ustanovitelja čitalnic, sadjarja in kronista Dragotina Ferdinanda Ripšla, ki je bil zadnja leta pred smrtjo župnik na Vidmu pri Krškem oz. je umrl pred 132 leti prav na dan martinovanja v krški kleti (rojen 1.11.1820 v Šentjurju pri Celju, umrl 8. 11.1887 v Krškem). Dogodek je povezovala Mojca Kranjec, za pogostitev z jedmi, ki pritičejo temu prazniku, pa so poskrbeli v Gostilni Kunst.

B. M.
« Nazaj na seznam