Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

13. Ocvirkijada v Dolenji vasi

Objavljeno: Torek, 28.01.2020    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
13_ocvirkijada_dolenja_vas (8)
Kulturno društvo Žarek iz Dolenje vasi je v soboto, 25. 1. 2020, pripravilo ali izvedlo že tradicionalno Ocvirkijado, na kateri so bili predstavljeni in po prireditvi degustirani različni izdelki ali jedi iz ocvirkov.

Društvo je že po besedah pobudnice ocvirkijade Irene Stergar poleg ostalih sekcij prvo takšno prireditev izvedlo leta 2007, ko so predstavili 32 jedi iz ocvirkov (letos 20), namen ali poslanstvo pa je, da so izdelki iz ocvirkov čim bolj izvirni, ne gre pa za tekmovanje ali strogo ocenjevanje.

Na letošnji ocvirkijadi je po oceni komisije za izvirnost prvo mesto in nagrado za svoj izdelek prejela Branka Jenžur (pujski pripeljali vlakec z ocvirki), drugo mesto Matjaž Gomilšek (vinogradniški 'tatarc' z ocvirki) in tretja mesto Mira Damjanovič (venček z ocvirki).
13_ocvirkijada_dolenja_vas (6)

Ob razstavi, ocenjevanju in peki ocvirkov, ki so se pekli za kasnejšo degustacijo v drugem prostoru, je potekal tudi bogat kulturni program, v katerem so po uvodnem pozdravu podžupanje občine Krško in predsednika KS Dolenja vas nastopili: pevska skupina Prepelice, na saksofon sta zaigrali Eva in Zoja, ljudski pevci Ajda, z recitacijo z naslovom »Dolenjevaška ocvirkijada naša navada« pa so nastopili Branka Jenžur ter njena vnuka Vital in Matija. Za njimi so nastopili še skupina Trta, ki je veselo igrala tudi med degustacijo ocvirkovih izdelkov, in Koledniki z Rake, izveden pa je bil tudi kratek skeč (odhod na koline).

Ob koncu kulturnega programa, po podelitvi nagrad za najbolj izvirne izdelke, se je predsednica društva Mateja Jesenšek zahvalila tako članom kot članicam društva za pomoč pri izvedbi ocvirkijade, hkrati pa vse prisotne povabila na degustacijo ali pokušino ocvirkovih izdelkov. Celoten program je vodila, povezovala in nasmejala s svojimi šalami Pišečka Mica.

Anton Hruševar
« Nazaj na seznam
»