Časopis za pokrajino Posavje
6.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

14. pohod k spomeniku slovenskega tolarja

Objavljeno: Torek, 14.01.2020    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
11. 01. 2020 (60)

Pohodnike je pozdravila tudi županja občine Kozje.

Planinsko društvo Brežice letos praznuje 70 let obstoja. Prav toliko let v društvu skrbijo tudi za označevanje planinskih poti in ustvarjanje novih. Ena od zadnjih, ki jo je društvo ustvarilo, je pot k obeležju slovenskega tolarja. Ključna za njen nastanek je bila ideja člana Ivka Godlerja, ki je predlagal, da društvo ob prevzemu nove denarne valute evro postavi obeležje oziroma spomenik slovenskemu tolarju. Pri Godlerjevi domačiji imajo pohodniki zbor pred pričetkom pohoda in ob koncu zaključek z družabnim srečanjem.

Takratno vodstvo društva, markacisti in drugi člani so idejo o postavitvi obeležja tolarju v letu 2007 uresničili in spomenik postavili na Veliki vrh, ki je visok 701 m in je hkrati najvišji vrh v občini Kozje. S tem obeležjem je postal vrh poznan ne le lokalnemu prebivalstvu, temveč širše po vsej Sloveniji.

Slovenci smo imeli svojo valuto vsega 15 let po osamosvojitvi. Brežiški planinci so ga zakopali kot zaklad v osrčje Orlice. To je prvi in edini pomnik slovenski valuti. V obeležje vzidani in vanj skriti kovanci bodo zanamcem pričali o delčku časa, ko smo bili ponosni na svoj denar.

11. 01. 2020 (139)

Zadonela je slovenska himna.

Planinsko društvo Brežice v spomin na tolar vsako leto, drugo soboto v januarju, organizira tradicionalni pohod k obeležju. Letos, 11. januarja, je bil izpeljan že štirinajstič zapored, zbralo pa se je več kot 160 pohodnikov iz različnih koncev Slovenije. Dan je, kljub puhastim sivim oblakom, ki so v času zbiranja pohodnikov zastirali sramežljive sončne žarke, obetal čudovit in ne preveč hladen pohodniški dan. Dan, namenjen hoji, druženju, kramljanju in kulinaričnim užitkom, ki so jih pripravili gostoljubni domačini iz KS Osredek.

Pred pohodom sta pohodnike pozdravila predsednica PD Brežice in predsednik KS Osredek. Pohodniki so se podali na pot pod vodstvom domačinov in vodnikov društva. Pred najtežjim delom poti, ko se je bilo treba povzpeti po strmi poti do samega vrha, so za okrepčilo poskrbele domačinke z okusnim pecivom, kuhanim vinom in čajem. Tam je pohodnike pozdravila tudi županja občine Kozje. Ob spomeniku so udeleženci zapeli slovensko himno, nato pa se podali po obronkih Osredka nazaj proti izhodišču pohoda. V tem času so se razkadili še zadnji oblački, zato so ljubitelji narave lahko uživali v toplih sončnih žarkih in čudovitih razgledih proti Kamniško-Savinjskim Alpam, Uršlji gori, Pohorju, Boču, Donački gori ter hrvaški Ivanjščici. Po dobrih treh urah hoje so udeleženci zaključili pohod ob dobri hrani, na soncu in svežem zraku ter sklenili, da se prihodnje leto zagotovo spet vidijo.

Anica Hribar, foto: Meho Tokić
« Nazaj na seznam