Časopis za pokrajino Posavje
6.06.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

150 gasilk, med njimi devet iz Posavja, na izobraževanju v Dekanih

Objavljeno: Ponedeljek, 20.03.2023    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
IMG-cbd2c90086fd31809743de952293e000-V

Posavske gasilke na izobraževanju v Dekanih

Po zbiranju gasilk iz vse Slovenije se je dan začel s kavo/čajem in pecivom, nato pa je v dvorani Krajevne skupnosti Dekani navzoče pozdravila predsednica Sveta članic pri GZS Jasmina Vidmar, ki je poleg sotovarišic gasilk pozdravila še goste (namestnico predsednika GZS dr. Janjo Kramer Stajnko, predsednika obalno-kraške regije OGZ Koper Mirana Gregoriča, poveljnika obalno-kraške regije Marka Adamiča in namestnika predsednika PGD Dekani Marka Obada ter podžupanjo Mestne občine Koper Jasno Softić) in navedla dnevni red druženja.

Iz Posavja se je dogodka udeležilo devet gasilk: Tina Dremšak (PGD Sevnica) in Mira Šraj (PGD Boštanj) iz GZ Sevnica, Vesna Kozole (PGD Sromlje), Irena Umek (PGD Križe 1999) in Andreja Mihelin (PGD Bizeljsko) iz GZ Brežice ter Mojca Kerin (PGD Veliki Trn), Slavica Novak (PGD Smednik) in Ana Nuša Somrak (PGD Leskovec pri Krškem) iz GZ Krško, pa tudi Doroteja Jazbec iz GZ Radeče (slednja po gasilski razdelitvi sicer spada pod celjsko regijo).
gasilke_dekani_marec2023 (1)

Prva strokovna vsebina, kateri smo prisluhnile v soboto, 18. marca, na IZOBRAŽEVANJU ZA PREDSEDNICE IN NAMESTNICE PREDSEDNIC KOMISIJ ZA DELO S ČLANICAMI V GASILSKIH REGIJAH IN GASILSKIH ZVEZAH, je bilo predavanje dr. Janje Kramer Stajnko, namestnice predsednika GZS, ki nas je seznanila s pregledom zasedbe žensk na vodstvenih položajih v gasilskih organizacijah na različnih ravneh, se dotaknila »večno aktualne teme« - gasilske uniforme za ženske, kot tudi opomnila na opremljenost gasilke praporščakinje in pravilnost nošenja delovne obleke. V njeni predstavitvi smo tudi podrobneje spoznale zakonodajne spremembe: nov Zakon o gasilstvu, Zakon o finančni razbremenitvi občin, po katerem finančno breme zavarovanj gasilske organizacije prevzema država, novelo Zakona o dohodnini, s katero se je sprejela dodatna splošna olajšava za prostovoljce operativce, s spremembo Gradbenega zakona pa se gasilskim organizacijam obeta opravičenost plačila določenih dajatev v primeru legalizacije objektov (problematika (ne)obstoja gradbenega/uporabnega dovoljenja). Beseda je tekla tudi o 18. Kongresu GZS, ki bo letos oktobra v Žalcu, na katerem bosta med drugim v ospredju pomembna dokumenta – Poročilo opravljenega dela v iztekajočem se mandatu in Programske usmeritve za prihodnje 5-letno obdobje, pa o učnih gradivih za usposabljanja, prva predavateljica dneva pa je orisala tudi delovanje gasilk v nekaterih drugih evropskih državah.
gasilke_dekani_marec2023 (19)

V nadaljevanju je Denis Slavec predstavil železniško nesrečo z nevarno snovjo v predoru Dol, ki se je pripetila 25. junija 2019 – iztirila je vlakovna kompozicija, ki sta jo sestavljali dve lokomotivi in 18 cistern, v vsaki izmed cistern pa je bilo 64 ton / 76.900 litrov kerozina. »Prvih 76 minut intervencije je bil mrtev čas, medtem, ko je iztekalo letalsko gorivo za turbinske motorje, nismo smeli še nič ukrepati,« je povedal Slavec, namestnik poveljnika obalno-kraške regije, »saj je bilo potrebno počakati, da so se postavile ozemljitvene palice – z vidika zagotovitve varnosti udeležencev intervencije.« Sprva je iztekanje potekalo z intenziteto 71 litrov/minuto, po tem, ko so gasilci izvedli tesnjenje, pa se je zmanjšalo na 9 litrov/min. Slovenske železnice so v sodelovanju z družbo Petrol zagotovile črpalke, da je lahko steklo prečrpavanje – da so prečrpali eno cisterno pa je trajalo med 1,5 do 2 ur. Gasilci so izvajali sprva naloge tesnjenja in postavitve lovilnega bazena ter začetnega prečrpavanja ter izvedli dekontaminacijo na prostem, nato pa tekom prečrpavanja izvajali še požarno varovanje. V intervenciji je tedaj sodelovalo 109 gasilcev iz poklicnih in prostovoljnih gasilskih enot ter ostalih pripadnikov pristojnih služb (Služba za zaščito in reševanje ter civilno obrambo Mestne občine Koper, policijska uprava, URSZR, NMP, Rižanski vodovod Koper, Inštitut za javno zdravje) .

Med odmorom smo si privoščile kavo ali čaj, vodo ter pecivo in vsaka svoj sendvič, nato pa se je naše redno izobraževanje v organizaciji Sveta članic GZS nadaljevalo. Marko Adamič, poveljnik obalno-kraške regije, je projekcijo na temo »Požar na Krasu 2022«, katere avtor je Simon Vendramin (vodja navedene večdnevne intervencije) pospremil z navedbo vseh zaznanih plusov in minusov in večkrat dejal »Nalijmo si čistega vina.« - največji požar v zgodovini Slovenije, ki je zahteval aktivacijo državnega načrta ZiR za večje intervencije, je intervencijsko-analitično ter začinjeno s humornimi vložki povzel s poudarki, med katerimi so bili poleg orisa dogajanja še pomen spoštovanja izdanih povelij in pomen znanja gasilcev. »Hodili smo po tanki črti celih 17 dni«, je hvaležno, da se ni nikomur nič zgodilo z vidika samega obsega in nevarnosti ob ostankih neeksplodiranih ubojnih sredstev iz časa soške fronte prav na območju požara, sklenil in poudaril, da je bil požar na Krasu obenem tudi močna lekcija, iz katere se bi morali gasilci marsikaj naučiti.

Jasmina Vidmar, prva med slovenskimi gasilkami kot predsednica organa znotraj upravnega odbora GZS, je v zaključnem delu spomnila na aktivnosti, ki gasilke v tekočem letu še čakajo, piko na i pa sta postavila ljubiteljska igralca Gledališke skupine Dekani, ki sta nas preko odigranega skeča nasmejala.

Predavanja, katerim smo prisluhnile, so bila obenem priložnost, da gasilke postavimo tudi kakšno vprašanje, odpremo kakšno temo ali preprosto poskusimo izvedeti osebna mnenja oseb, ki so v vodenje krovne gasilske organizacije tesno vpeti in odgovore na določena vprašanja vsaj delno imajo.

Nasmejane in zadovoljne ob vsebinsko bogato preživetem dnevu smo se nato odpravile vsaka v svoj domači kraj, posebna zahvala preden smo se razšle pa je bila večkrat izražena za gostoljubje gostiteljem v Dekanih (članici Sveta članic GZS Tanji Gregorič in PGD Dekani ter vsem, ki so pomagali; članicam obalno-kraške regije, ki so spekle okusno pecivo in predsednici Komisije za delo s članicami v OGZ Koper Aleksandri Petaroš za izdelavo spominčka) pri uspešni izvedbi srečanja gasilk v prijetni vasi le streljaj od Slovenskega primorja.

Doroteja Jazbec
« Nazaj na seznam
»