Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

2. strokovni sprehod: Od Toporišičevega trga do Toporišičeve rojstne hiše

Objavljeno: Sobota, 16.10.2021    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
2pohod-DL (1)

Udeleženci drugega strokovnega pohoda pri Toporišičevi rojstni hiši na Mostecu

Strokovni sprehod "Od Toporišičevega trga do Toporišičeve rojstne hiše" smo v organizaciji Društva za oživitev mesta Brežice in ob podpori članov družine Toporišič izvedli v nedeljo, 10. oktobra 2021. Sprehod smo letos organizirali drugič, in sicer na dan pred akademikovim rojstnim dnem. 11. oktobra bi praznoval 95. rojstni dan.

Program je podprla Občina Brežice in je del praznovanja "brežiškega oktobra". Društvo za oživitev mesta Brežice se povezuje z drugimi skrbniki dediščine in povezuje mesto z drugimi kraji občine. Po uspešnem Toporišičevem letu, ki je potekalo od 11. 10. 2015 do 11. 10. 2016, se tako zdaj odvijajo različne aktivnosti, predvsem pa je pomembno povezovanje sorodnih pobud, kot je Civilna pobuda v spomin akademiku dr. Jožetu Toporišiču.
2pohod-DL (4)

Dogodek so ob prijetnem druženju in okušanju zaključili v akademikovi rojstni hiši.


Zbirno mesto 2. strokovnega sprehoda je bilo na Toporišičevem trgu, v parku med Domom kulture Brežice in cerkvijo sv. Roka, trg ime po akademiku nosi od septembra leta 2016. Zaradi slabega vremena smo se do Mosteca in rojstne hiše akademika dr. Jožeta Toporišiča odpeljali z avtomobili, kjer se nam je pridružila tudi Branka Stergar, predsednica sveta KS Dobova.

Pred Toporišičevo rojstno hišo so nas sprejeli člani njegove družine, pozdravili sta nas Reza Toporišič, akademikova svakinja, in nečakinja Ivana Baškovič, sicer ravnateljica OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova. Na njegovi rojstni hiši je od 19. marca 2016 postavljena spominska plošča, družina in vaščani Mosteca pa si prizadevajo za ohranjanje in predstavljanje njegove dediščine.

Dogodek smo ob prijetnem druženju in okušanju zaključili v akademikovi rojstni hiši, ob obujanju spominov nanj in z željo, da sprehod v njegov spomin izvedemo tudi prihodnje leto.

Videoprispevek o pohodu je na voljo na povezavi: https://vimeo.com/628368667?fbclid=IwAR0MdaE6WXm9QGejDOO2tUfwmvHoNJznstdUp3G96Mag0JN7MLSd5xFrw9Q.

Vir: Društvo za oživitev mesta Brežice
Foto: Davor Lipej in Anita Radkovič
« Nazaj na seznam
»