Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

21. praznik kozjanskega jabolka – brez sejma

Objavljeno: Petek, 25.09.2020    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
POHODP~2
Praznik kozjanskega jabolka bo v letu 2020 zaradi nepremostljivih ovir, povezanih s koronavirusom, žal izveden brez sejma oziroma se bodo na trgu Podsreda v soboto, 10., in v nedeljo, 11. oktobra, prodajala le jabolka iz visokodebelnih sadovnjakov.

Na spletni strani Kozjanskega parka PONUDNIKI predstavljamo ponudnike, ki že več let soustvarjajo Praznik kozjanskega jabolka in so nam dovolili objavo. Na tej povezavi najdete njihovo ponudbo in kontakte. Letos torej ozimnico nabavite direktno pri ponudnikih in ne v Podsredi. V okviru praznika bomo izvedli številne aktivnosti pri katerih lahko upoštevamo priporočila NIJZ-ja.
 
DSCN9521

Začnemo v nedeljo, 4. oktobra, ko se bomo podali na 12. tradicionalni pohod po kozjanskih sadovnjakih. Pohod organiziramo skupaj s Planinskim društvom Atomske toplice Podčetrtek. Pohod bo v vsakem vremenu in kot pravimo organizatorji: »Nikar ne zamudite enkratnega potepanja po ohranjeni tradicionalni kozjanski kulturni krajini, ki je mozaik starih sadovnjakov, travnikov, vinogradov, gozdov, mejic in kozjanskih domačij.«
 
ZAČETEK: zbiranje med 8.30 in 9.00 uro pri Domu krajanov v Podsredi

ČAS HOJE: 3,5 ure, z razlagami in postanki 5 ur

OPIS: od Doma krajanov v Podsredi se bomo podali do Podsreškega drevoreda, ki ga bomo dopolnili z 21. sadiko carjeviča. Po zasaditvi carjeviča se bomo odpravili do Kukovičičevega mlina, sprehodili se bomo po dolini potoka Dupla do Sadovnjaka Kozjanskega parka. Pot bomo nadaljevali po Gradišču in čez Stare svete gore nazaj v Podsredo.

OPREMA: planinska obutev in obleka primerna vremenu.

HRANA IN PIJAČA: iz nahrbtnika.

ZAKLJUČEK: med 14. in 15.00 uro.

ROK PRIJAVE: do sobote 3. 10. zvečer za lažjo organizacijo pohoda.
 
DODATNE INFORMACIJE IN PRIJAVE: tehnoservis@siol.net, barbara.plostajner@kp.gov.si
IVAN ŠALAMON: 041-794-104
BARBARA PLOŠTAJNER: 068-175-072
 
OZNAČITEV DREVOREDA JABLAN, nedelja, 4. 10. 2020 ob 9. uri
 
V lanskem letu smo v okviru 20. Praznika kozjanskega jabolka simbolično zasadili 20 jablan na poti iz Podsrede proti Gradišču.
 
Jablane je zasadilo 11 otrok iz trga Podsrede. Vsak otrok je torej boter eni od jablan s ciljem, da bodo skupaj s Kozjanski parkom skrbeli za njihovo rast in v jesenskem času obirali njihove plodove.
 
Svoje jablane pa so zasadili in se obvezali, da bodo zanje skrbeli tudi:
Alojz Weingerl, župnik v Podsredi
Milenca Krajnc, županja občine Kozje
Franjo Debelak, župan občine Bistrica ob Sotli
Peter Misja, župan občine Podčetrtek
Martina Zupan, predsednica KS Podsreda
Olga Simončič, predsednica kulturnega društva Podsreda
Jernej Šulc, predsednik PGD Podsreda
Franc Lupšina, Carjevič leta 2019
Janez Bračun, Carjevič leta 2010
 
Letos bomo zasadili 21. sadiko, ki bo pripadala novorojenčku Leonu Konečniku iz Podsrede in vse jablane označili s tablicami na katerih bodo navedena imena botrov.
 
mag. Valerija Slemenšek, Kozjanski park
 
« Nazaj na seznam