Časopis za pokrajino Posavje
20.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

21. Praznik kozjanskega jabolka začeli s pohodom in označitvijo drevoreda

Objavljeno: Ponedeljek, 05.10.2020    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
pohod po sadovnjaklh, 4.10.2020, podsreda, bp (4)

Pohodniki v travniških sadovnjakih

V nedeljo, 4. 10. 2020, so v Kozjanskem parku začeli z vsakoletno prireditvijo Praznik kozjanskega jabolka. Tradicionalno se prireditev začne s pohodom po travniških sadovnjakih, tokrat je bil že dvanajsti zapovrstjo, potekal je v okolici Podsrede. Skupina 40 pohodnikov se je zbrala pred Domom krajanov v Podsredi, od koder so se napotili proti Podsredškemu drevoredu.

Od drevoreda so se podali proti Dobravčevemu sadovnjaku, ki je pomemben krajinski element podsredške izjemne kulturne krajine. Pohodniki so občudovali stara mogočna jablanova drevesa, ki so z obsežnimi krošnjami in debelimi debli in vejami izjemno pomemben življenjski prostor za ptice hkrati pa pomemben vir zdravega sadja.

Podsredški drevored je bil zasajen v letu 2019 ob 20-letnici prireditve Praznik kozjanskega jabolka z 20 drevesi jablan sorte carjevič. Vsako drevo ima svojega skrbnika. V nedeljo so dodali še eno jablano, katere skrbnik bo letos rojeni Leon Konečnik iz Podsrede.

zasaditev jablane, 4.10.2020, bp (41)

Zasaditev nove jablane, katere skrbnik bo letos rojeni Leon Konečnik iz Podsrede.

Naprej so zavili proti Kukovičičevem mlinu ob reki Bistrici, kjer sta jih prijazno sprejela Toni Kukovičič in njegova hči Špela. Toni jim je pripovedoval o obnovi mlina in jim razkazal notranjost mlina ter razložil delovanje mlinskih koles in mletja. Špela je poskrbela, da so pohodniki poskusili različne vrste kruha, namaze in izvrstna peciva, ki jih je pripravila njena mama Maja. S prijetnimi vtisi so nadaljevali pot po dolini potoka Dupla, od koder so se kar strmo povzpeli do zaselka Zaravno na Gradišču, kjer je kolekcijski sadovnjak Kozjanskega parka. Tu so pohodniki poizkusili letošnji jabolčni sok in izvedeli več o sadovnjaku, v katerem raste kar 115 sort jablan in 60 sort hrušk. Seveda so lahko različne sorte tudi poizkusili. Pot so nadaljevali proti Starim Svetim goram nad Podsredo. Ob poti so lahko občudovali izjemne poglede na dolino reke Bistrice, srednjeveški trg Podsreda in grad Podsreda. Iz Starih Svetih gor so se po lepo obnovljenih kapelicah križevega pota spustili do izhodišča poti in tako pohod zaokrožili.

Vir: Barbara Ploštajner, Kozjanski park
 
« Nazaj na seznam