Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

26. Kostanjev pohod na Libno

Objavljeno: Torek, 26.10.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
26. kostanjev pohod pgd dolenja vas (17)

Kostanjev pohod PGD Dolenja vas je tradicionalen, zato so se mu ob domačinih pridružili tudi pohodniki iz drugih krajev

Gasilsko društvo Dolenja vas je na predzadnjo nedeljo v oktobru organiziralo tradicionalni Kostanjev pohod na Libno, ki je bil letos že 26. po vrsti, saj je lansko leto zaradi omejevalnih ukrepov odpadel. Pohod je posvečen nekdanjemu predsedniku društva, pokojnemu Jožetu Gorišku, ki je bil tudi pobudnik društvenih pohodov.

Gosto megleno jutro ni bila ovira za številne udeležence, ki so se ob 10. uri zbrali pred večnamenskim domom v Dolenji vasi in se podali na pohod proti bližnjemu hribu Libna. Pred odhodom so prostovoljni gasilci organizirali še kratko obnovitev znanja in poskus uporabe ročnih gasilnih aparatov, ki so ga udeleženci pohoda lahko preizkusili sami. Pohodnikov je bilo veliko, hodile so vse generacije, precej je bilo tudi majhnih otrok. 

26. kostanjev pohod pgd dolenja vas (3)

Tudi megla ni zaustavila dobre volje pohodnikov v želji, da preživijo v naravi prijeteno nedeljo ob druženju

Slaba ura hoda do cerkvice Sv. Marjete na vrhu Libne se je tudi letos zavlekla, saj so gostoljubni krajani in vikendaši postavili tradicionalne postojanke s pijačo, prigrizki in pecivom ter pogostili pohodnike. Na vrhu hriba pri lovskem domu v bližini cerkvice je udeležence obsijalo in pozdravilo toplo sonce, tudi pogled v megleno dolino je bil čaroben in tako je bil prvi del pohoda zaključen. Organizatorji so pohodnike pogostili s sveže pečenim kostanjem, zatem pa je sledil spust v dolino do gasilskega doma v Dolenji vasi. Tu so se pohodniki okrepčali z odličnim golažem, ki sta ga pripravila Franc in Lado Dimec. Ideja za pogostitev ob vrnitvi se je porodila iz želje, da bi se druženje, saj je teh izredno malo, podaljšalo tudi v popoldanske ure, saj so se pohodniki v preteklih letih po vrnitvi vse preveč hitro razkropili.

Tekst in foto: Iva Gomilšek
 
« Nazaj na seznam
»