Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

28. srečanje sladkornih bolnikov in zdravstvenih delavcev Posavja

Objavljeno: Torek, 26.11.2019    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
0H7A0056
V soboto, 23. novembra, je v prostorih Mladinskega centra v Brežicah potekalo 28. srečanje sladkornih bolnikov in zdravstvenih delavcev Posavja. Zbralo se je čez 130 udeležencev iz treh posavskih občin – Sevnice, Krškega in Brežic.

Srečanje je povezovala Branka Jenžur. Uvodne besede je spregovorila predsednica Društva diabetikov Posavje Darja Mandžuka. Pozdravila je Milo Levec, podžupanjo občine Brežice, ter udeležence srečanja. Opozorila je na pomen in vlogo, ki ga ima društvo predvsem glede na to, da se število sladkornih bolnikov povečuje, s tem pa se veča tudi vloga društva. Slogan zveze in društev za letos je Družina in sladkorna bolezen.
0H7A0010

 
Pomembno vlogo pri delu društva imajo občine, zdravstveni domovi, bolnišnica in Zveza društev diabetikov Slovenije. Že nekaj let je glavni sponzor društva Elmont Krško, tu pa so še občine, Tanin, FIHO, Simps'S d.o.o., Numip, bolnišnica, Center za krepitev zdravja, Zaloker&Zaloker.  
 
0H7A0015

Da bi v delo društva pritegnili čim več sladkornih bolnikov, poskrbi program društva, ki organizira vrsto predavanj; tu so pohodne skupine, društvo namenja nekaj sredstev za letovanje članov v Strunjanu, organiziran je program pedikure, izpeljane so številne delavnice z vrsto izobraževanj, ob novem letu obiščejo invalide, člane društva, vsako leto društvo popelje člane na izlet.
 
Sladkorna bolezen je kot maraton, torej tek na dolge proge, ki ga lahko pretečejo le dobro osveščeni in pripravljeni tekači – sladkorni bolniki, je bila zaključna misel predsednice. Za pomoč pri delu se je Mandžuka zahvalila članom nadzornega in upravnega odbora.
 
V imenu Občine Brežice je udeležence srečanja nagovorila podžupanja Mila Levec. Poudarila je, da na občini prepoznavajo in cenijo delo društva ter da si bodo tudi v prihodnje prizadevali, da bo društvo imelo potrebno podporo občine za delovanje.  
 
Sledil je kulturni program v izvedbi Katje Glas in Kristijana Račiča. Nato sta sledili dve predavanji; na temo Lekarniški farmacevt in bolnik je spregovorila Valnea Jurečič, mag. farmacije iz JZ Lekarna Ljubljana, po odmoru je sledilo predavanje Matica Miklavčiča, strokovnega sodelavca podjetja Simps´S, Oskrba rane.
 
Zaključek srečanja  je  potekal v znamenju zahval; predavateljema, izvajalcema kulturnega programa, voditeljici srečanja, predsednici društva in strokovni delavki podjetja Zaloker & Zaloker, ki je izpeljala meritve krvnega sladkorja udeležencem srečanja, ter tudi delegaciji novomeškega društva sladkornih bolnikov, ki so se udeležili srečanja. V avli doma je sledilo prijetno druženje udeležencev srečanja.
 
Rudi Mlinar
Foto: Foto Rožman
« Nazaj na seznam