Časopis za pokrajino Posavje
1.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

30. občinski otroški parlament osnovnih šol občin Krško in Kostanjevica na Krki

Objavljeno: Ponedeljek, 19.10.2020    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
ZPM Krško-teden otroka-srečanje (9)

Otroški parlament je prvič potekal preko spleta (foto: arhiv PO).

V sredo, 14. 10. 2020, je Zveza prijateljev mladine Krško organizirala in izvedla že 30. občinski otroški parlament OŠ občin Krško in Kostanjevica na Krki. Zaradi trenutnih razmer je parlament prvič potekal preko spleta s pomočjo aplikacije Zoom. Tema letošnjega parlamenta, Moja poklicna prihodnost, se nadaljuje iz preteklega šolskega leta.

Mladim so se poleg mentorjev in nekaterih ravnateljev na spletnem srečanju pridružili tudi župana občin Krško in Kostanjevica na Krki mag. Miran Stanko in Ladko Petretič ter predsednik ZPM Krško Vinko Hostar.
 
Župana sta uvodoma pozdravila udeležence in se zahvalila ZPM Krško, da že toliko let organizira otroške parlamente in s tem nadaljuje tudi v času omejevanja socialnih stikov. Oba sta izrazila željo, da se čim prej zopet srečajo tudi osebno in mladim zaželela uspešno delo. Letošnja tema je zelo pomembna, saj je izbira poklica za mlade tista, ki jih kasneje zaznamuje za vse življenje.
 
Predsednik ZPM Krško je povedal, da smo imeli priprave na ta parlament že spomladi, žal pa ga zaradi znanih okoliščin nismo mogli izpeljati. Poudaril je, da se srednje in osnovne šole trudijo mladim ponuditi čim širšo možnost pridobivanja znanja, od mladih samih pa je odvisno, koliko bodo to možnost izkoristili. Zavedati se morajo, da se pojavljajo že novi poklici, ki jih v preteklosti še ni bilo. Vsem je zaželel uspešno predstavitev njihovega dela in uspešno izvedbo letošnjih šolskih parlamentov.
 
Koordinator OP za Posavje Uroš Brezovšek je predstavil aktivnosti, ki so se odvijale od spomladi do sedaj. Mladi so imeli možnost izraziti svoje poglede na obravnavano temo preko spletne platforme OPIN.Me, na kateri so imeli priložnost sodelovati vsi osnovnošolci iz Slovenije. Prispevek otrok OŠ Leskovec pri Krškem je bil objavljen na RTV Slovenija v oddaji Izodrom. Predstavniki OŠ Jurija Dalmatina Krško pa so sodelovali v radijski oddaji Hudo.

30. septembra je v Ljubljani potekal Simpozij ob 30-letnici programa Otroški parlamenti®. Ob tem so dolgoletnim mentorjem podelili tudi posebna priznanja za več kot 10 in 20 letno mentorstvo. Iz Krškega in Kostanjevice na Krki sta priznanje za več kot 20-letno mentorstvo prejeli Ana Pečar iz OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki in Alenka Košak iz OŠ Podbočje. Vida Ban, sekretarka ZPM Krško, pa je prejela posebno priznanje za uspešno 30-letno delo pri izvedbi programa Otroški parlamenti®.
 
Sledila je predstavitev dela šolskih otroških parlamentov. Na šolah so v lanskem letu spoznavali značilnosti različnih poklicev, raziskovali, kateri poklici so bili značilni za posamezna območja v preteklosti, predvsem pa iskali možnosti, ki se bodo ponujale mladim v prihodnosti. Kar nekaj časa so posvetili tudi spoznavanju samega sebe in iskanju lastnih močnih področij. Z obravnavano temo bodo nadaljevali tudi v letošnjem letu.
 
ZPM Krško bo organizirala še dva občinska otroška parlamenta, ki bosta prav tako potekala preko spletne aplikacije Zoom. V ponedeljek, 19. oktobra, se bodo srečali predstavniki osnovnih šol občine Brežice in v sredo, 21. oktobra, še predstavniki osnovnih šol občin Sevnica in Radeče.
 
Vir: ZPM Krško
« Nazaj na seznam
»