Časopis za pokrajino Posavje
25.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

30 otrok zaključilo 6. Poletno grajsko dogodivščino

Objavljeno: Petek, 03.07.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
pmb_poletna_grajska_dogodivscina (28)

Med prikazom izdelovanja votivnih prašičkov

V Posavskem muzeju Brežice se je danes zaključila 6. Poletna grajska dogodivščina, ki je bila zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa nekoliko drugačna - trajala je le tri dni, nanjo je prišlo omejeno število otrok, ki so se večinoma zadrževali zunaj na grajskem dvorišču in v manjših skupinah, kljub vsemu pa so zanje pripravili zanimive, ustvarjalne in zabavne trenutke v družbi naše dediščine.

106470223_3011554778914264_9181889904185169938_o

Peka piškotov v obliki krškopoljca

Ker je bilo število otrok omejeno (30), so seveda zelo hitro zapolnili vsa prosta mesta, če ne bi bilo omejitev, bi bilo število udeležencev zagotovo še enkrat višje, nam je povedal Boštjan Kolar, muzejski kustos pedagog. Letošnja dogodivščina je minila v znamenju elementa zraka, ki so ga imeli upodobljenega tudi na majicah svetlo modre barve, v povezavi s tem pa so vsak dan prepevali tudi svojo pesem. Prvi dan, v sredo, so otroci, t. i. muzejčki, spoznavali poklic pilota. V goste sta prišla predstavnika JGZ Letalskega centra Cerklje ob Krki. V. d. direktorja Jure Tomše je predstavil poklic pilota, delovanje letala in pomen letalstva. Ob koncu so se otroci preizkusili v spretnosti izdelave papirnatih letal in se tudi pomerili v čisto pravem tekmovanju spuščanja letal. V nadaljevanju dneva so udeleženci izdelovali štukature iz gline, spoznavali dediščino krškopoljskih prašičev in pekli piškote v obliki krškopoljcev. Obe delavnici sta bili del projekta Črno-belo bogastvo s Krškega polja – samooskrbna, podjetniška in turistična priložnost.

Drugi dan, četrtek, so s pomočjo konservatorja - restavratorja Darka Praha začeli z delavnico izdelave votivnih prašičkov iz voska, v nadaljevanju pa izdelovali ribice iz fimo mase. Prva delavnica je bila del projekta Črno-belo bogastvo s Krškega polja – samooskrbna, podjetniška in turistična priložnost, druga pa del projekta Ribe na naravovarstvenem območju. V drugem delu so na učni uri Savske zgodbe, kot del projekta Oživimo savske zgodbe, v manjših skupinah spoznavali življenje ob reki Savi v preteklosti in ob tem številne zanimive savske zgodbe. Ta dan so jih obiskali tudi nekateri člani Pihalnega orkestra Kapele, ki so zanje pripravili predstavitev osnovnih glasbil v orkestru in zaigrali skladbo. Dan so otroci zaključili z ogledom najnovejših razstav v muzeju, in sicer Ptice Vrbine Branka Brečka, Od vaške godbe do pihalnega orkestra ob 170-letnici PO Kapele s pomočjo članice orkestra Hane Ćosić, Posavsko muzejsko vitrino o prvi čebelarki v Posavju Slavi Račič ter prenovljeno stalno umetnostnozgodovinsko razstavo o življenju plemičev.

Današnji dan, ki je zadnji dan dogodivščine, so začeli z delavnico izdelovanja vetrnic, eno so izdelali tudi za brežiškega župana Ivana Molana, ki jih je prišel obiskat in s katerim so se otroci posladkali tudi s sladoledom. Dogodivščino so zaključili s kulinarično delavnico s kuharji Gostilne Kunst.

Šestletna udeleženka Iza nam je zaupala, da je prvič na grajski dogodivščini, nanjo se je prijavila zato, ker je vedela, da ji bo lepo in se bo zabavala. Najbolj ji je bil zanimiv nastop kapelskega orkestra in razlaga o pujsku krškopoljcu po imenu Tonček. Devetletni Urban, že večkratni udeleženec, pa je povedal, da mu je na grajski dogodivščini vedno "fajn", ker se marsikaj naučijo o dediščini in stvareh iz preteklosti. Najbolj všeč mu je bilo, ko so pekli piškote in ko jim je igral orkester.

R. R., foto: R. R. in PMB

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam