Časopis za pokrajino Posavje
19.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

40 let PGD Rožno

Objavljeno: Sreda, 15.09.2021    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
2021-09-05_PGD Rožno_1
Prvo nedeljo v septembru je PGD Rožno praznovalo svojih mladih, a vseeno plodnih 40 let obstoja in delovanja. Obeležili so ga s postrojem gasilcev, nad katerimi je  povelja vodil namestnik poveljnika Tomaž Kosar, slavnostnimi nagovori in podelitvijo priznanj, pohval in zahval. 

Korenine gasilstva v Krajevni skupnosti Rožno-Presladol segajo v jesen 1973, prva desetina, ki je skrbela za požarno varnost, pa je bila ustanovljena leta 1980, in sicer v okviru civilne zaščite. Leta 1981 je bilo uradno ustanovljeno PGD Rožno. V začetku je društvo vključevalo predvsem gasilce, ki so pred tem delovali v GD Brestanica in IGD Termoelektrarni Brestanica, nekaj pa je bilo tudi novih zagnanih članov. S svojo močno voljo, predanostjo so se odločili za samostojno pot. Kar se je izkazalo za ustrezno odločitev, saj je društvo upravičilo svoj obstoj.
2021-09-05_PGD Rožno_2


Gasilcem je v 90. letih 20. stoletja Občina Krško odstopila proizvodno dvorano na Rožnem (lastnik je PGD Rožno postalo leta 2002), katero so vse do leta 2011 postopoma prenavljali in dograjevali in ki je danes urejen in prostoren gasilski dom. Tudi pri nabavi opreme in vozil niso zaostajali za ostalimi stanovskimi društvi v Gasilski zvezi Krško. Leta 1993 leta so nabavili njihovo prvo vozilo kombi IMV, šest let pozneje so kupili kombinirano vozilo TAM 5500 s cisterno za 3000 l vode, leta 2002 pa kombi Citroen Jumper. Posebej slovesno je bilo v društvu le dve leti nazaj, tedaj so postali bogatejši za sodobno opremljeno GVV1 (Iveco Daily 70 C 18), ki je nadomestilo kar 50 let staro vozilo.

Na prireditvi, s katero so obeležili štiri desetletja delovanja, so zbrane nagovorili predsednik PGD Rožno Andrej Sluga, predsednik Krajevne skupnosti Rožno-Presladol Anton Bohorč ter Ana Nuša Somrak, ki kot predsednica GZ Krško bdi nad 23 PGD iz občine Krško ter dvema iz občine Kostanjevica na Krki kot tudi nad dvema PIGD. Spodbudne besede je gasilcem namenil tudi Aleš Benje, predstavnik Občine Krško za področje zaščite in reševanja. PGD Rožno, društvo I. kategorije, kljub svoji majhnosti stremi proti uspehom, napredku in razvoju, kar je razvidno že s strani njihovega podmladka – otroci in mladina se namreč redno uvrščajo na regijska in državna tekmovanja. Vsega, kar so dosegli, pa ne bi bilo brez gasilcev, ki so društvu vdihnili življenje in danes uživajo status veteranov, in tem (tudi ustanovnim članom) so se na prireditvi še posebej srčno zahvalili.  Hvaležni za vso podporo GZ Krško, KS Rožno-Presladol, krajanom in sponzorjem, so člani PGD Rožno ob njihovem 40. rojstnem dnevu odločno zagotovili, da bodo še naprej opravljali njihovo poslanstvo v dobrobit sokrajanov in v duhu pomoči, kadar je le-ta potrebna.

Doroteja Jazbec
 
 
« Nazaj na seznam
»