Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

43. »jezikanje« na Bohorju

Objavljeno: Ponedeljek, 09.05.2022    Rubrika: PANORAMA Redakcija
43. jezikova nedelja na Bohorju 2022 (61)

Skupinska fotografija nagrajencev s člani ocenjevalne komisije

Po dveh brezjezičnih letih se je pri planinski koči na Bohorju v včerajšnjem dnevu zvrstila tradicionalna prireditev Planinskega društva Bohor Jezikova nedelja, ki so jo letos organizirali že 43. Zaradi v dopoldnevu še nestabilnega vremena, ko je organizator začel zbiranje najtežjih, najdaljših in najbolj izvirno aranžiranih jezikov, se je zbralo sicer manj obiskovalcev pa tudi prijaviteljev na tekmovanje, kljub temu pa se je na Bohor z vseh strani vetrov zgrnilo nekaj sto obiskovalcev, največ med njimi pohodnikov.

43. jezikova nedelja na Bohorju 2022 (69)

Kolajno so namenili tudi skrbnici koče Jožici Mariji Omerzu.

Tričlanska komisija planinskega društva, ki so jo sestavljali predsednik Božo Kosalec in člana Nande Uršič in Tanja Cerjak, je ocenila sedem jezikov, od tega po dva v kategoriji teža in dolžina ter tri aranžirane. Potem ko je Anton Petrovič, ki je povezoval tekmovalni del dneva, razglasil rezultate, je Kosalec podelil odličja trem oblikovalcem in izdelovalcem jezične zgodbe, in sicer je 3. mesto osvojil aranžiran goveji jezik Albine Pajek, naslovljen Zaščita pred soncem in dežjem dobrodošla tudi pri malici, 2. mesto aranžiran jezik z naslovom Malica za komisijo, njegova izdelovalka je bila Ivanka Požun, najbolj domiselno aranžiran jezik, ki je ponazarjal Super ligo NK Bohor in finale Super lige med kluboma Barcelona in Juventus pa je družno s svojim dedkom izdelala Brina Dimc, ki je kot najmlajša sodelujoča tekmovalka ponosno prevzela zlato odličje. Zatem je odličja podelila članica komisije Tanja Cerjak prinašalcema najdaljših jezikov. 2. mesto je s 333 mm dolgim jezikom osvojil Anton Maček, 1. mesto pa Albin Požun,
43. jezikova nedelja na Bohorju 2022 (73)

Za spremljajočo glasbo in vzdušje je poskrbel Ansambel Občutek, ki je nastopil na improviziranem odru GuniLand.

katerega goveji jezik je meril 375 mm. V kategoriji teža je kolajne podelil planinski veteran Nande Uršič, ki je izročil srebrno medaljo Vladimirju Pajku za jezik teže 1344 g in zlato medaljo Nini Požun, ki je ocenjevalcem dostavila kar 1540 g težek jezik.

Posebno medaljo pa je komisija namenila tudi skrbnici in gostinski ponudnici v koči Jožici Mariji Omerzu, ki se je tudi tokrat izkazala s pestrim izborom okusno pripravljenih enolončnic in posladkov, obiskovalci pa so tudi opazili, da so sledi njenih marljivih rok vidne tudi v urejeni, zasajeni in aranžirani okolici koče.

B. M.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

07.05.2020 | Redakcija

Dovolite, da vas zapelje Ford

04.09.2020 | Sporočilo

Evrosad - zakaj k nam?

24.05.2019 | Sporočilo

60 let Ljudske univerze Krško