Časopis za pokrajino Posavje
24.05.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

5. festival posavskih vin v znamenju 20-letnice Vinogradniškega društva Sromlje

Objavljeno: Ponedeljek, 20.03.2017    Rubrika: PANORAMA    Ogledov: 811Redakcija
20_let_vd_sromlje_in_5_festival_posavskih_vin20

Med izročitvijo plakete Občine Brežice VD Sromlje ob njegovem jubileju

V Domu krajanov Sromlje so minulo soboto priredili 5. festival posavskih vin Sromlje 2017, obenem pa je domače Vinogradniško društvo obeležilo tudi 20 let svojega obstoja. Na prireditvi so nagradili tudi najboljša vina lanskega letnika, saj so podelili osem zlatih medalj ter razglasili prvaka sort in šampione vin.

20_let_vd_sromlje_in_5_festival_posavskih_vin30

Prejemniki zlatih medalj s predsednikom društva Hrastovškom in predsednikom organizacijskega odbora Pinteričem

Najprej sta predsednik VD Sromlje Franc Hrastovšek in predsednik organizacijskega odbora 5. festivala posavskih vin Ferdo Pinterič podelila zlate medalje vinom iz Bizeljsko-Sremiškega vinorodnega okoliša. Ocenjevalna komisija v sestavi dr. Mitja Kocjančič (predsednik), Anton Pezdirc, Milena Rožman, Adi Brod in Ivanka Badovinac je 3. marca ocenila 109 vzorcev vin, pri čemer si osem zasluži zlato medaljo, 38 srebrno, 43 bronasto, 11 priznanje, devet vzorcev pa je bilo izločenih. Kot je v biltenu zapisal predsednik komisije Kocjančič, je njegova ocena letnika 2016 prav dobra, po njegovem bo treba povišati kakovost rdečega bizeljčana PTP, predvsem glede vsebnosti ekstrakta, in kontrolirati vsebnost prostega žveplovega dioksida. Zlato medaljo so prejeli: Janez Cerjak s Pesjega (modra frankinja, ocena 18,17), Vinska klet Volčanšek s Sromelj (modra frankinja, 18,10), Aljaž Volčanšek s Sromelj (rumeni muškat, 18,17), Janko in Martina Matjašič s Sromelj (rumeni muškat, 18,13), Roman Matjašič s Sromelj (rumeni muškat, 18,13, in beli pinot izbor, 18,37), Jure Šepetavc iz Brežic (chardonnay, 18,10) ter Vinogradništvo Petan z Volčjega (kerner pozna trgatev, 18,17).

20_let_vd_sromlje_in_5_festival_posavskih_vin02

Še pred uradnim delom prireditve je potekala degustacija vseh nagrajenih vin.

Nato sta Pinterič in brežiški župan Ivan Molan podelila nagrade dvema prvakoma med sortami, to sta postala Janez Cerjak (modra frankinja, 18,17) in Aljaž Volčanšek (rumeni muškat, 18,17), ter stisnila roko tistim vinogradnikom, ki so pridelali šampione med vini (najvišje ocenjeni), in sicer so to: Janko in Martina Matjašič (rdeči bizeljčan PTP, 16,73), Vinogradništvo Petan (beli bizeljčan PTP, 17,03), Janez Cerjak (rdeče sortno vino – modra frankinja, 18,17), Aljaž Volčanšek (belo sortno vino – rumeni muškat, 18,17) ter Roman Matjašič (predikat – beli pinot, 18,37).

Predsednik VD Sromlje Hrastovšek je navedel, da se je društvena zgodba pričela 26. januarja 1997, ko se je v sromeljskem Domu krajanov na ustanovnem občnem zboru zbralo 52 bodočih članov, ki so sprejeli statut društva, izvolili vse organe in prvega predsednika Ferda Pinteriča. Pred Hrastovškom je vinogradnike vodil še Marjan Petan. Pred petimi leti so v društvu pričeli z organizacijo svojega projekta Festival posavskih vin na Sromljah. Po Hrastovškovih besedah se je prireditev dobro prijela, vinogradniki se je radi udeležijo. Vsakoletno ocenjevanje vin izpeljejo po pravilih stroke, v ocenjevalno komisijo pa vedno pritegnejo izkušene in uveljavljene degustatorje. S tem dvigujejo kakovost vin ter promovirajo ožje in širše vinorodno območje. Ob tej priložnosti se je zahvalil vsem sponzorjem in podpornikom, vinogradnikom čestital za odličen letnik 2016 ter jim zaželel dobro prodajo vina, še posebej pa je namenil čestitko vsem letošnjim dobitnikom medalj in šampionom.

Župan Molan je izpostavil, da je v brežiški občini kar šest vinogradniških društev, po tri na vsaki strani Save, katerih glavni cilj je promocija in kakovostna prodaja vin. Z uvedbo izbora županovega vina občina tudi sofinancira ocenjevanja vin vsem društvom, katerih kakovost se je s prisotnostjo strokovnih ocenjevalcev po njegovem zagotovo izboljšala, saj lahko ocenjevalci vinogradnikom svetujejo, kaj je še treba dodati, da bodo njihova vina še kakovostnejša. Veseli ga tudi veliko mlajših obrazov v društvu, kar pomeni, da ima vinogradništvo na Sromljah zagotovo svetlo prihodnost. Pohvalil je sromeljske vinogradnike, ki imajo izvrstna vina, kar pričajo tudi že večkrat izbrani zmagovalci za županovo vino iz tega društva. Molan je društvu oz. njegovemu predsedniku ob jubileju podelil tudi plaketo Občine Brežice.

Razglasitev je obogatil tudi pester kulturni program, v katerem so nastopili Moški pevski zbor Sromlje pod vodstvom Franca Veglja, citrarka Mateja Avšič, Mešani pevski zbor Viva Brežice pod vodstvom Simone Rožman Strnad in Ljudski pevci Sromlje. VD Sromlje je podelilo zahvale vsem svojim zvestim podpornikom, društvu pa so ob jubileju čestitali tudi predstavniki ostalih društev iz KS Sromlje pa tudi poslanec v DZ Igor Zorčič. Skozi program sta kot že nekaj let do sedaj peljali Maja in Katja Pinterič, ki vsakič občinstvo navdušita tudi z vmesnimi skeči v domačem narečju. Za dobro razpoloženje tudi po uradnem delu je poskrbel ansambel Jerneja Kolarja.

R. R.
« Nazaj na seznam
»