Časopis za pokrajino Posavje
18.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

65 let skupnega življenja Rozalije in Alojzija Simončič z Gorice

Objavljeno: Nedelja, 28.02.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_0833

Zakonca Simončič z Gorice sta lani praznovala železno poroko oz. kar 65 let življenja v zakonu.

Na Gorici sta v lanskem letu 65 let skupnega življenja ali t. i. železno poroko praznovala zakonca Rozalija in Alojzij Simončič. Ta zelo redek zakonski jubilej sta 87-letna Rozalija in 89-letni Alojzij proslavila in potrdila v cerkvi sv. Ane v Leskovcu pri Krškem, kjer je 15. avgusta 2020 župnik Ludvik Žagar daroval sv. mašo in opravil cerkveni obred jubilejnih porok. Zakonca sta se zahvalila za vse prejete milosti v skupnem življenju.

received_460099711626060.

Zaradi aktualnih razmer so velik družinski jubilej, 65 let skupnega zakonskega življenja, 20. novembra 2020, ravno na poročni dan, praznovali doma na Gorici v najožjem družinskem krogu.

20. novembra 1955 je bila v Leskovcu dvojna poroka bratov in sester – Rozalije Baznik in Alojzija Simončiča ter Nade Simončič in Vinka Baznika. Civilna poroka je bila na matičnem uradu v župnišču v Leskovcu, cerkveno pa je daroval takratni leskovški župnik Ivan Pregeljc v župnijski cerkvi. Že takrat so se ženina in nevesti peljali po makadamskih cestah z avtomobiloma, ki so ju najeli v Brežicah in Krškem. Za dobro voljo je poskrbel harmonikar Franc Škofljanec z Breg. Kosilo in svatovanje je bilo prvi dan pri Simončičevih na Gorici, drugi dan pa pri Baznikovih na Gorenji Pirošici, kjer sta kasneje živela Nada in Vinko. Rozalija in Alojzij se še zelo dobro spomnita, da so imeli na poročni svatbi za sladico puding z malinovcem, kar je bilo imenitno za tisti čas. Dom sta si ustvarila na Gorici, ukvarjala sta se s kmetijstvom, redila sta nekaj glav živine, krav in konjev ter prašiče in perutnino. V zakonu sta se jima rodila sinova Ivan in Lojze. Velika Alojzijeva želja je, da se domača zemlja obdeluje še naprej, za kar zdaj skrbita sin Ivan in vnuk Robi. Prvi obdeluje vinograd, drugi pa je postal mladi prevzemnik kmetije.

Zaradi aktualnih razmer so velik družinski jubilej, 65 let skupnega zakonskega življenja, 20. novembra 2020, ravno na poročni dan, praznovali doma na Gorici v najožjem družinskem krogu – prisotni so bili tudi vnuki Robi, Ervin in Jernej. Slavljenca sta se najbolj razveselila pravnukov Brine in Lukasa. »Naša slavljenca sta v življenju zaradi izgnanstva veliko pretrpela in trdo delala na kmetiji. Leta so tu, moči so opešale. Vredna sta, da ju imamo radi, ju spoštujemo in poskrbimo zanju,« pravi njuna snaha Zdenka Simončič. Zakonca, ki dneve preživljata ob gledanju televizije (Alojzij se zelo zanima za politiko), poslušanju radia in branju dnevnega časopisja, sta še zaupala, da sta toliko let skupnega življenja dočakala predvsem s trdim delom, potrpežljivostjo, zaupanjem in skromnostjo.

R. R., foto: Z. Simončič in osebni arhiv

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam