Časopis za pokrajino Posavje
25.06.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

7. festival vin Sromlje 2019: največ nagrad za Vinsko klet Martina in Janko Matjašič

Objavljeno: Nedelja, 17.03.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
7. festival vin Sromlje 2019: največ nagrad za Vinsko klet Martina in Janko Matjašič

Martina in Janko Matjašič s Sromelj s svojimi vini zdaj že kar redno pobirata nagrade na festivalu posavskih vin.

Vinogradniško društvo Sromlje je v soboto v Domu krajanov Sromlje izpeljalo zaključno prireditev 7. festivala posavskih vin, v sklopu katerega nagradijo najboljša vina preteklega letnika. Razglasili so dobitnike zlatih medalj, prvaka sort in zvrsti ter šampione za najvišje ocenjene vzorce v več kategorijah.

7. festival vin Sromlje 2019: največ nagrad za Vinsko klet Martina in Janko Matjašič

Šampioni 2019 s Pinteričem in Pezdircem

Zlato medaljo (ocena najmanj 18,10) so prejeli: Vinska klet Martina in Janko Matjašič s Sromelj za dva rumena muškata, Ivan Lipej iz Glogovega Broda za laški rizling – predikat in Janez Cerjak s Pesjega za dišeči traminec – predikat. Prvak sort in zvrsti za najmanj pet ocenjenih vzorcev iste sorte ali zvrsti, prvo mesto po oceni in oceno najmanj 18,10 točke je postal rumeni muškat z oceno 18,33 VK Martina in Janko Matjašič. Šampioni 2019 za najvišje ocenjene vzorce v posameznih kategorijah so: beli bizeljčan PTP (ocena 17,17, VK Martina in Janko Matjašič), rdeči bizeljčan PTP (16,87, VK Martina in Janko Matjašič), rumeni muškat (18,33, VK Martina in Janko Matjašič), modra frankinja (17,80, Janez Cerjak) in dišeči traminec PT (18,43, Janez Cerjak).

V imenu ocenjevalne komisije, ki je 1. marca opravila ocenjevanje posavskih vin, sestavljali pa so jo dr. Dejan Bavčar kot predsednik, Milena Rožman, Ivanka Badovinac, dr. Mitja Kocjančič in dr. Franci Čuš, je spregovoril slednji. Dejal je, da je lepo biti vinogradnik zato, ker je vsak letnik drugačen. Letnik 2018 je označil kot dokaj problematičen, največ težav je bilo povezanih s prehrano kvasovk med samo alkoholno fermentacijo, pri čemer je vinogradnikom svetoval, naj več pozornosti posvetijo izboru kvasovk in prehrani med alkoholnim vrenjem, če bo tudi letos podoben letnik. Lanski letnik je ocenil s povprečno oceno, pri rdečih vinih, ki so bila manj ekstraktna, je bilo problematično dozorevanje, slabše razmere v septembru, manjša obarvanost in težave z botritisom oz. sivo grozdno plesnijo. Zaradi tega so bila vina ocenjena nekoliko nižje kot v preteklosti. Pohvalil je odlična vina in lege na Sromljah, ki dajejo nadpovprečne kakovosti za vinorodno deželo. Komisija je sicer senzorično ocenila 113 vzorcev posavskih vin, med katerimi so prevladovala bela vina (68) – beli bizeljčan PTP, sortna bela vina, bele zvrsti in predikati (vina posebnih kakovosti). Rdečih in rdečkastih vzorcev je bilo skupaj z roseji 45, od tega največ modrih frankinj in rdečih bizeljčanov PTP ter nekaj dornfelderjev, rosejev in žametna črnina.

Predsednik organizacijskega odbora festivala je bil tudi tokrat Ferdo Pinterič, ki je čestital vsem vinogradnikom, ki so sodelovali na ocenjevanju, za njihov trud in dosežene rezultate, zahvalil se je ocenjevalni komisiji, ki je po njegovem korektno in strokovno opravila svoje delo, vsem sponzorjem in podpornikom ter ostalim, ki s svojim delom pomagajo, da sromeljska vinska zgodba živi naprej in postaja vedno bolj prepoznavna. Podžupan občine Brežice Jure Pezdirc je izpostavil odlična vina, ki jih nudita obe vinorodni deželi v občini, in da se vedno s ponosom udeleži tega festivala. Nagrade je poleg Pinteriča in Pezdirca podelil tudi predsednik VD Sromlje Franc Hrastovšek.

Prireditev so popestrili nastopi MoPZ Sromlje pod vodstvom Franca Veglja, Ljudskih pevcev Sromlje ter mladih perspektivnih posavskih pevk Hajdi Haler, Tanite Lipar in Mance Mihelin. Kot vaški klepetulji Francka in Micka sta tudi letos za smeh poskrbeli povezovalki večera Maja in Katja Pinterič, druženje po uradnem delu pa se je nadaljevalo ob pogostitvi, degustaciji posavskih vin in glasbi Dua AS.

R. R.
« Nazaj na seznam
»