Časopis za pokrajino Posavje
28.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

80 udeležencev na brežiškem oratoriju

Objavljeno: Sreda, 02.09.2020    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Brezice-oratorij 2020 (1)
Zadnji letošnji počitniški teden je bil v Brežicah v znamenju oratorija. Po uspešno izpeljanem oratoriju v Kapelah v sredini avgusta je animatorska ekipa, ki jo je sestavljalo 19 animatorjev iz različnih župnij, od 24. do 30. avgusta za približno 80 udeležencev še v Brežicah pripravila pester oratorijski teden z mnogimi zanimivimi aktivnostmi.

Voditeljica Patricija Kelhar je na zaključni sveti maši povedala, da je izvedba oratorija pravzaprav do zadnjega dneva visela na nitki. »Na koncu pa smo se odločili, da se držimo letošnjega oratorijskega gesla: Zaupam, zato si upam! Zaradi omejitev smo se morali razdeliti na dva dela in tako izpeljali dva oratorija hkrati na različnih lokacijah, enega v župnišču in drugega v Slomškovem domu. Morda za otroke ni bilo nič drugače, za animatorje pa je bilo veliko bolj naporno in res si želimo, da prihodnje leto tovrstnih omejitev in težav več ne bo.«
Brezice-oratorij 2020 (2)


Udeleženci so tako na dveh različnih lokacijah spoznavali letošnjo oratorijsko zgodbo, v kateri je kot glavna junakinja nastopala svetopisemska kraljica Estera. Kot mlada Judinja je s svojo notranjo in zunanjo lepoto očarala perzijskega kralja in postala kraljica Perzije, na koncu pa z zaupanjem v Boga svoje ljudstvo rešila pred pogubo. Skozi Esterino dramsko pripoved smo spoznavali vrednote posameznih dni – bisere, ki smo jih vsakodnevno dodajali na našo veliko oratorijsko krono, ki so jo na koncu tedna krasili LEPOTA, ODGOVORNOST, POST, ZAUPANJE in HVALEŽNOST. O dnevnih vrednotah smo se s pomočjo simbolov pogovarjali pri katehezah.
Brezice-oratorij 2020 (16)


Otroci so na oratoriju tudi veliko ustvarjali. Svojo spretnost in umetniški čut so lahko preizkusili na umetniški, plesni in kuharski delavnici; izdelovali so okraske, denarnice, ribice, rožice in zapestnice. Delavnice, pa tudi ostale aktivnosti, so udeleženci obiskovali v okviru svojih skupin, s katerimi so otroci preživeli kar največ časa. Tako smo z namenom, da v tem obdobju ohranjamo varnost in zdravje otrok in animatorjev, poskrbeli za minimalen stik z ostalimi udeleženci. Oratorijski duh je letos z originalnimi imeni in klici ponotranjilo 8 skupin: v župnišču so bili to Nebeški fižoli, Špageti iz konzerve, Mravlje z vijoličnim zoknom in Vesoljske čokoladne kroglice. V Slomškovem domu pa so se zabavali člani skupin Razkuženi medvedki, Male meduzice, Zaspane ninje in Slepe kresničke.

Četrtek in petek sta bila na našem oratoriju posebna dneva: polovica udeležencev se je odpravila na izlet na sv. Vid, polovica pa se je zabavala v Brežicah na vodnem dnevu. Naslednji dan smo aktivnosti zamenjali. Izletniki so se peš iz Brežic odpravili proti sv. Vidu in si med postankom pri cerkvi na Čatežu ob Savi ogledali nov del dramske zgodbe. Z vrha sv. Vida, kjer so potekale kateheze, so se spustili na travnato nogometno igrišče pri gasilskem domu v Cerini, kjer so uživali v športnih aktivnostih, potem pa se prijetno utrujeni peš vrnili v Brežice. V okviru vodnega dneva so pri gasilskem domu PGD Brežice – okolica pod vodstvom omenjenega društva potekale gasilske igre ter ogled gasilskih vozil in opreme, nato pa pri župnišču še vodne igre, ki jih je začinil tuš iz vodnega topa PGD Bukošek. Na vodnem dnevu je vse udeležence in animatorje z najboljšim sladoledom daleč naokoli počastila slaščičarna Džabir.

Oratorij Brežice 2020 se je v nedeljo, 30. 8., zaključil s slovesno sveto mašo, ki je potekala na prostem, pred cerkvijo sv. Roka v Brežicah. Mašo so s petjem in sodelovanjem soustvarili udeleženci in animatorji. Daroval jo je g. Rok Žlender, kaplan iz Dobove. V zaključnem govoru se je voditeljica Patricija Kelhar za pomoč pri izvedbi oratorija zahvalila še brežiškemu župniku, g. Milanu Kšeli, obema gasilskima društvoma, mesariji Krošelj, tiskarni Artisk, Društvu 1824 in Občini Brežice ter seveda staršem za izkazano zaupanje, udeležencem in animatorjem pa za čudovit oratorijski teden. Vsem zbranim je še zaželela, naj v luči danih razmer »v prihodnjih mesecih velja naše oratorijsko geslo: ZAUPAM, ZATO SI UPAM!«

Lara Oštrbenk
 
« Nazaj na seznam