Časopis za pokrajino Posavje
7.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

90 let Danice Deržič, pevke ansambla Veseli vandrovčki

Objavljeno: Ponedeljek, 22.06.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
90_let_danice_derzic (1)

Slavljenki Danici Deržič je prišla čestitat tudi brežiška podžupanja Mila Levec, zadaj brat Vlado Medvešek.

16. junija je svoj 90. življenjski jubilej praznovala Danica Deržič iz Bukoška. Ko je bila stara devet let, njen brat Vlado Medvešek pa tri, jima je po spletu nesrečnih okoliščin – ubil jo je udar strele v hišo – umrla mama.

Na začetku vojne so bili izgnani v Zagreb. Po vrnitvi na dom v Zakotu je odšla v Ljubljano v šolo za otroško negovalko, nekaj časa je delala v porodnišnici v Postojni, nato po nekaj letih spet prišla domov in si v Bukošku kmalu ustvarila družino (ima hčerki Stanko in Zvonko ter sina Viktorja) ter bila ves čas gospodinja.
90_let_danice_derzic (11)

90-letnica s svojci, podžupanjo in znanim brežiškim tekstopiscem Francijem Smrekarjem

Njen življenjski moto je bil vedno: bodi pošten, ne laži in ne varaj, ker boš samo tako imel mirno vest, mirno spal in tudi živel. Ta moto je vcepila v glavo tudi svojim otrokom. Nikoli se ni vpletala v življenja drugih, večkrat je namreč rekla: »Pusti drugim, da živijo tako, kot živijo.« Pred osmimi leti je postala vdova. Kljub temu da ji vid že zelo peša, še vedno z zanimanjem gleda televizijo in spremlja vse možne športe, kar jih je, posluša radio Veseljak in zraven tudi zapoje. Včasih je zelo rada kuhala in če je treba, tudi zdaj še kdaj prime za kuhalnico. Sicer pa je njeno življenje možno zaznamovala tudi glasba. Že pred 60 leti je v teh koncih deloval narodnozabavni ansambel Veseli vandrovčki iz Bukoška, ki je veljal za prvi ansambel v občini Brežice in širše v Posavju. Pevca v ansamblu sta bila slavljenka in njen brat Vlado. V njem je klarinet igral njen pokojni mož Viktor, trobento pa vodja ansambla Stanko Deržič, Viktorjev brat. Ena prvih pesmi je bila Materi v spomin, ki je nastala kot boleč spomin na veliko prezgodaj preminulo mamo obeh pevcev. Ker so v tistih časih glasbeniki težko zaščitili svoje avtorske pravice, se je velika krivica zgodila Vladu in njegovi sestri, saj se danes skoraj nikjer ne omenjata kot avtorja besedila te pesmi, ki jo je NZA Toneta Kmetca malce priredil in ji dal naslov Mami, oj, mami ter pod njo zapisal, da je pesem ljudska, v resnici pa gre za avtorsko skladbo Veselih vandrovčkov iz leta 1959, katere verzi so nastali izpod peresa gospe Danice in njenega brata.

In ravno na njen 90. rojstni dan je bila ta krivica popravljena, saj so tudi uradno obelodanili, da pesem ni narodna, ampak od NZA iz Bukoška. Gospa Danica jo je s svojim bratom po šestih desetletjih spet zapela in marsikomu privabila solze v oči, tudi brežiški podžupanji Mili Levec in znanemu brežiškemu tekstopiscu Franciju Smrekarju, ki sta ji ta dan prišla čestitat za okrogel jubilej. Jubilantko so ta dan presenetili tudi bukoški gasilci, saj jo je moški del društva presenetil in razveselil s šopkom. Gospa Danica je vsem, ki so jo obiskali in v gasilskem domu zanjo pripravili tudi rojstnodnevno zabavo, nadvse hvaležna, saj je sprva potrebovala kak dan, da je sploh dojela, kaj vse se ji je na rojstni dan zgodilo.

R. R., foto: Boris Kovačič
« Nazaj na seznam