Časopis za pokrajino Posavje
6.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

90-letnica Marija Bremše iz Pavlove vasi pihnila svečke z druge strani okna

Objavljeno: Petek, 03.04.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
91276310_10218651523973968_417253942502621184_n

Zaradi koronavirusa so lahko pravnuki svojo prababico pozdravili in ji čestitali samo skozi okno.

V četrtek je visok življenjski jubilej, 90 let, praznovala Marija Bremše iz Pavlove vasi, o kateri sta njena pravnuka Gabriel in Mihael, stara 14 oz. 10 let, pripravila tudi zapis.

Najina prababica Taja, tako jo namreč kličemo, je Marija Bremše, rojena Štrukelj, in živi v Pavlovi vasi, rodila pa se je 2. 4. 1930 v Novi Gorici in tam živela vse do končane druge svetovne vojne. Med vojno je pomagala partizanom. Velikokrat nama je razlagala, kako težki časi so bili med in po drugi svetovni vojni. Takoj po vojni je spoznala svojega moža Mihaela Bremšeta in se z njim poročila ter rodila hčerko Mihaelo. Iz Podlake, kjer sta živela, se je nato preselila v Pavlovo vas v staro hišo, ki stoji za današnjo novo hišo. Zmeraj nama pove, da ima dva zlata vnuka Uroša in Tadeja ter da sta zelo pridna. Je zelo prijazna in nama pomaga, kolikor lahko, in to tako, da nama kaj pove, svetuje in se tudi pošali.
taja

Marija Bremše s tremi pravnuki in hčerko Mihaelo; fotografija je iz leta 2018

Zmeraj nama govori, da morava ubogati, veliko jesti in se učiti. Pove nama tudi, kako težko življenje je bilo po vojni, ko so zidali hišo in obdelovali kmetijo. Ko sva pridna, dobiva od nje tudi kakšen evro, lani pa nama je kupila tudi novo kolo. Zelo rada bere časopis Delo in gleda kuharski šov po televiziji. Zelo rada tudi spremlja šport in politiko. 

Glede te krize s koronavirusom je kar mirna, čeprav na današnji dan nismo ravno praznovali njenega rojstnega dneva kot običajno. Smo jo pa videli skozi okno, saj v hišo trenutno ni najpametneje hoditi, tako da je pihnila svečke z druge strani okna. Ko bo konec koronavirusa, pa bomo priredili zabavo za njenih 90 let, sta še zapisala pravnuka slavljenke.

R. R., povzeto po zapisu pravnukov Gabriela in Mihaela, foto: osebni arhiv
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte