Časopis za pokrajino Posavje
9.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Afriško obarvan Rajhenburški dan čokolade in likerjev

Objavljeno: Ponedeljek, 18.11.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
1Dan cokolade in likerjev 022

Sodelovalo je osem ponudnikov čokolade in likerjev.

Grad Rajhenburg je bil minulo soboto v znamenju že petega Rajhenburškega dne čokolade in likerjev, prireditve, ki so jo v tamkajšnji enoti Kulturnega doma Krško zasnovali na bogati dediščini menihov trapistov, ki so bili med drugim znani tudi kot izdelovalci odlične čokolade in likerjev.

Na izjemno dediščino trapistov se je na odprtju prireditve navezala tudi direktorica KD Krško Darja Planinc. Kot je dejala, so menihi znali gospodariti samooskrbno in trajnostno, o čemer se v današnjem času znova veliko govori. »Marsikaj se lahko iz te dediščine naučimo,« je poudarila in se zahvalila sodelavcem, ki so zasnovali program, ponudnikom in ostalim sodelujočim na prireditvi ter Občini Krško za podporo. V imenu slednje je zbrane nagovoril podžupan Silvo Krošelj, ki je prav tako poudaril pomen ohranjanja dediščine trapistov.
1Dan cokolade in likerjev 007

Darja Planinc in Klara Eva Kukovičič na odprtju prireditve

»Želim vam lep čokoladni sladki dan,« je zaključil. Program je povezovala Klara Eva Kukovičič.
 
Letos je na dnevu čokolade in likerjev sodelovalo osem ponudnikov: Sladkozvočje I Gorazd Potočnik, Čokoladnica La chocolate, Passero podeželska čokoladnica, Hiša trt, vina in čokolade Kunej, Torras čokolade, Žganje iz Rožc, Muzejska trgovina Gradu Rajhenburg ter Kavarna in slaščičarna Grad Rajhenburg. Poleg tega je slaščičarski mojster Gorazd Potočnik pred obiskovalci pripravljal  à la carte čokoladno sladico »Afrika«, ki jo je bilo možno kupiti in pojesti, za otroke so pripravili sladko delavnico ter aktivnosti z naslovom Čokoladni zakladki in Skrivnost izginule čokolade, Živa Lopatič iz Zavoda za pravično trgovino 3 MUHE je predavala na temo Zrno kakava in čokolada, Irena Fürst iz brestaniške enote Muzeja Novejše zgodovine Slovenije pa je vodila po razstavi Trapisti v Rajhenburgu, pri čemer se je posvetila tudi povezavi z Afriko, saj je rajhenburški samostan Marije Rešiteljice v bližini kraja Tibhirine v Alžiriji 23. marca 1934 ustanovil samostan Notre Dame de l'Atlas. Kulturni program je bil afriško obarvan. Najprej je s temperamentnim bobnarskim nastopom navdušil Issiaka Sanou iz Burkine Faso, otroci so sodelovali v ustvarjalno-plesni delavnici Skozi gib in zvok v Afriko, ki jo je pripravilo KUD Baobab, dan pa se je zaključil s pripovedovalsko-glasbeno predstavo Afriške zgodbe vokalne zasedbe Sankofa.
 
P. P., foto: M. M. in KD Krško
 
« Nazaj na seznam