Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Alenka Kesar: Najin skupni otrok je ljubezen drug do drugega

Objavljeno: Ponedeljek, 05.04.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Družina Kesar Iskra

Družina Kesar–Iskra, z leve: Lina, Alenka, Neli, Tara, Ian in Kamenko (družinski arhiv)

Med najbolj znanimi slovenskimi sestavljenimi družinami je družina, ki sta jo po ločitvi od prejšnjih partnerjev ustvarila Krčanka Alenka Kesar (roj. Mirt), nekdanja voditeljica oddaje Vizita na POP TV, in Kamenko Kesar, marketinški strokovnjak in lastnik agencije Adrema. V družino, ki skupaj živi že desetletje, sta 'pripeljala' vsak po dva otroka: Alenka hčerki Neli (21 let) in Lino (13 let), Kamenko pa sina Iana (20 let) in hčerko Taro (12 let). Alenka je za naš časopis spregovorila o svojih izkušnjah življenja v tovrstni družini.

Alenka, sestavljene družine so postale stalnica naših družinskih celic. Kaj je tisto, kar dinamiko sestavljene družine najbolj označuje oziroma opiše? Katere prednosti imajo sestavljene družine?
Dinamika sestavljene družine je v njeni različnosti. Pa ne samo po tem, da vsi otroci niso biološki sorojenci, ampak da se včasih zberemo vsi skupaj, včasih sva z možem sama, včasih sta z nama mlajši hčerki, kar je v teh letih najpogosteje. Starejša dva sta že 20+ in imata svoji življenji. Kolikor smo si različni, smo si z leti postali podobni, predvsem pa se imamo zelo radi in to je tisto, kar odlikuje našo družino: ljubezen, ki ne sodi nikogar.
Alenka Kesar z možem Kamenkom Kesarjem, ravno tako piscem (1)

Alenka Kesar z možem Kamenkom Kesarjem


Pri nas se je izkazalo, da različni zgledi vlečejo in da se mlajši otroci učijo od starejših. Najstarejša Neli je vzornica mlajšima Lini in Tari in samo hvaležni smo, da ima Neli lepe lastnosti, da rada bere in je predana študiju. Prav tako se mlajši dve zgledujeta po Ianu, ki blesti v matematiki in nam njegovo znanje pride prav pred vsako njuno kontrolko. No, pa tudi po njegovi ljubezni do spanja se radi zgledujeta. (smeh)

Kako človek sam pri sebi spreminja vzorce, ki jih v novo družino prinaša iz prejšnje zveze?
Težko. Meni je bilo v začetku najtežje združiti dva vzgojna modela in biti poštena do svojih in do Kamenkovih (moževih) otrok. Želela sem, da bi me njegova otroka imela rada in sem se pretirano trudila: kuhala sem dvojne, celo trojne menije, se angažirala bolj, kot je bilo treba. Ko sem po nekaj letih ugotovila, da sem od tega samo utrujena, sem spoznala, da je dovolj, če sem samo jaz. Kamenkova otroka me imata rada, ker imam tudi jaz njiju rada, in moji dve imata radi Kamenka, ker ima on rad njiju. Zveni enostavno, a za tem je veliko prilagajanj, solz in prepirov med nama z možem. Težko namreč prenašava kakršno koli kritiko glede bioloških otrok in se temu zelo izogibava. (nasmešek) Je pa dejstvo, da se otroci med seboj lepo razumejo, midva pa poskrbiva, da so siti, zadovoljni in da internet dela. (smeh)

S kakšnimi izzivi se srečujejo otroci? Kako ste se pri vas pogovarjali/se pogovarjate o tem sobivanju več družin?
Našim otrokom je sobivanje prineslo veliko dobrega, nihče ni nikoli omenil, da bi bili zaradi tega »šikanirani«, izpostavljeni ali odrinjeni. Seveda pa se pogosto pogovarjamo o življenju, ki ga živimo, predvsem o pomembnosti spoštovanja vsakogar. Ampak to so pogovori, ki sem jih imela s svojima hčerkama tudi, ko smo še živeli v osnovni družini. Otroci so si med seboj različni, vsi imajo svoje posebnosti in vsem tem posebnostim je treba dati prostor in čas.

Pred nekaj leti smo na TV spremljali humoristično nanizanko »Moji, tvoji, najini«, ki je prvič na tak način izpostavila sestavljeno družino. Se vam kdaj zdi, da tudi vi 'živite' v podobni zgodbi?
Haha. Ja, drži, podobne zgodbe imamo, nama manjkajo samo »najini«, ker se za skupne biološke otroke nisva odločila. Je pa res, da vsem štirim rečeva najini, kar tudi so. Vsi štirje uživajo najino veliko ljubezen. Kamenko zna reči, da je ljubezen neskončna in to drži. S Kamenkom nama je najljubše, ko vidiva, da držijo drug z drugim in si pomagajo, tudi v lumparijah! Lepo je videti tudi, kako so v svoje življenje dobili tudi »nove« dedke in babice ter s tem nove izkušnje in dodatna darila za božič. (smeh)

Kako v tovrstni družini ohranjate 'ravnotežje', denimo pri tem, da otroci del časa preživijo tudi pri bivših partnerjih (pri tem je najbrž pomembno tudi ohranjanje dobrega odnosa z njimi), obiskovanju obeh 'delov' družin ipd.?
Prva leta je med nami starši krožila excel tablica. Vanjo smo zapisovali, kdo gre kdaj na dopust, kdaj kdo kaj praznuje, kdo ima otroke za praznike ... To nam je res pomagalo. Tako je v tabelico vpisoval svoje termine moj nekdanji mož, pa Kamenkova nekdanja žena in midva. Po nekaj letih smo se tako uigrali, da takšnega orodja ne potrebujemo več, veljajo pa določena pravila: eno leto božič pri nama, drugo leto božič pri »drugih« starših. Seveda je ključno, da se med seboj dobro razumemo, da se spoštujemo. Kadar se komu kaj zalomi in ne more imeti otrok na dan, ko bi jih moral, se dogovorimo drugače. Brez kakršnih koli debat. Na rojstnih dnevih se zberemo vsi, če se le da, sicer pa naredimo več praznovanj, kar je tudi lušno.

Kako je v takšni družini glede vzgoje, družinskih opravil in postavljanja meja svojim in partnerjevim otrokom, kako otroci sprejemajo avtoriteto očima/mačehe? Komu otroci lažje zaupajo in kako rešujejo težave, morda najprej znotraj svoje osnovne, ožje družine?
Otroke poskušava obravnavati enako, kar pa je seveda včasih nemogoče, saj si niso enaki, še več, zelo različni so si, specifični so. Ampak opravila opravljajo vsi. Ko potrebujem pomoč pri pranju perila ali pomivanju posode, pokličem obe mlajši hčerki. Izkazalo se je namreč, da je vsako izključevanje napačno, pa čeprav sem za opravila poklicala svojo hčer, da ne bi nadlegovala Kamenkove hčerke. Ni bilo v redu. Tako prideta pomagat obe. Naši osnovnošolki spoštujeta in sprejemata oba, mislim, da je tako kot v večini družin: jaz sem popustljivejša, Kamenko pa strožji, ampak mehak kot kruhova sredica. (smeh)
Nekatere stvari mi njegova hči in sin povesta lažje kot očetu, kar je logično in v bistvu čudovito. Prav tako se moji dve s Kamenkom lažje pogovarjata okoli določenih stvari, kar se mi zdi krasno. Sicer se zelo dobro poznamo med seboj, vemo, kdaj je koga treba pustiti pri miru, kdaj pa koga nikakor ne smemo pustiti pri miru.

Vaša knjiga Druga žena je požela velik uspeh. Čemu to pripisujete?
Temi, ki jo obravnavam in brutalni iskrenosti, s katero je napisana. Vedela sem, da je mnogo žensk v podobnih stiskah, kot sem bila jaz, in da se sprašujejo podobne stvari: se je res najbolje ločiti? Bom zmogla sama z otroki? Me bo še kdo imel rad? Bodo otroci zamerili, ker sva šla narazen? Kje bom spoznala drugo ljubezen? Bom imela rada njegove otroke, če jih bo imel? Vprašanja in odgovori o boleči razvezi, o novi ljubezni, izzivih in preizkušnjah novega odnosa, o vlogi mačehe, druge žene. Zadela sem bolečine in veselja in ne bi mogla biti bolj hvaležna, kot sem, nad uspehom moje knjige.

V omenjeni knjigi Druga žena ste zelo iskreno spregovorili o ločitvi in novi poroki, med drugim tudi o trenutku, ko ste spoznali, da z drugim možem ne boste imeli skupnih otrok. Kako ste se soočili s tem?
Bilo je boleče. Moškemu, ki ga tako ljubim, ne bom rodila otroka. Spoznanje me je spodsekalo in me zabolelo, a danes ne obžalujem ničesar. Kamenku je bilo zelo, zelo težko, ker ni več živel s svojimi otroki, da se je bal imeti otroka z menoj, da ne bi s tem naredil krivice svojima otrokoma. Njegova bolečina in strah sta bila tako velika, da sem razumela. Ni želel, da bi otroka menila, da nista več prva in najpomembnejša v njegovem življenju.
To kot mama lahko razumem. Kot ženska pa sem ugotovila, da je najin skupni otrok ljubezen, ki jo imava drug do drugega. To je najina sveta vez, zaradi katere sva šla skozi vse in pristala v domu ne enega, ampak štirih otrok, ki sooblikujejo najin vsakdan. Ne bi si mogla želeli lepših barv lepšega zvoka, lepšega občutka, kot ga imam, ko stopim v naš dom in za seboj zaprem vrata sveta.

Peter Pavlovič

Pogovor je bil objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam