Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Alenka Kesar napisala tretjo knjigo

Objavljeno: Četrtek, 21.10.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Alenka Kesar

Alenka Kesar

Krška rojakinja Alenka Kesar (roj. Mirt) je najavila izid svoje tretje knjige z naslovom Da bi sladko zaspala. Gre za odkrito in intimno življenjsko zgodbo o ljubezni med mamo in hčerko ter kruti usodi, ki je posegla v njuno življenje.

"Nisem dolgo čakala na navdih za tretjo knjigo. Besedilo je nastajalo v mojih mislih, vse odkar je umrla moja mami. To je bil najtežji, najhujši in najbolj brutalen poseg v moje srce do zdaj. Tri leta mamine bolezni, med katero sva si bili še bliže kot sicer, je opredelilo moj pogled na življenje, boj z boleznijo in žalovanje, ki je sledilo izgubi mami. Ta se je raku morala predati povsem izčrpana, ko je naredila vse, kar je bilo v njeni moči. Izguba mame in žene pa je močno ranila našo družino in nas za nekaj časa spravila na kolena. A ko potegnem črto, je to zgodba o ljubezni. O ljubezni med mamo in hčerko ter o moči, ki jo človek črpa iz sebe v najtežjih trenutkih," ob izidu svoje tretje knjige, ki jo je začela pisati lani jeseni, na vrhuncu pandemije, pravi Alenka Kesar. Kot pravi, je bilo pisanje veliko težje kot pri njeni drugi knjigi Druga žena: "Sveži spomini na mamino bolezen in še odprta rana žalovanja mi niso dali spati, a besede so morale na papir."
 
Alenka z mami Valerijo

Alenka z mami Valerijo


Da bi sladko zaspala in zdrava vstala
 
"Naslov knjige je delček besed, ki mi jih je mami vsak večer rekla pred spanjem in ki jih jaz izrečem svojima hčerkama ter prijateljicam: Da bi sladko zaspala in zdrava vstala. Te besede so opredelile moj odnos do ljudi, do svojih ljubljenih, in jih mehko sporočam dalje. Te besede sem ji šepetala vsak večer, ko sem odhajala od njene bolniške postelje, ko sem se v solzah vozila nazaj domov v Ljubljano in se naslednje jutro znova pripeljala do bolnišnice v Brežicah, kjer je moja mami tudi umrla. Izguba mame in spopadanje s hudo boleznijo je nekaj, s čimer se bodo poistovetili številni. To je samotna pot skozi bolečino, praznino in občutek panike. Vsaj pri meni je bilo tako. A mi je prav mamina ljubezen pomagala preživeti. To, da sva imeli tako pristen, tako poseben odnos, me drži pokonci in ponosna sem, da sem imela tako čudovito mami. Takšna mama svojima hčerkama si želim biti tudi jaz. Zato ta knjiga ne govori o smrti, temveč o življenju," pravi avtorica.  
Alenka-Kesar_Da-bi-sladko-zaspala-Naslovnica

Naslovnica knjige

Uvod v knjigo

Čisto tiho sem stopila v tvojo bolniško sobo, ki jo je obsijalo marčevsko sonce, da ni bila videti, kot da boš v njej umrla.
Zagledala si me in na tvoj izmučeni, utrujeni, bledi obraz se je prikradel nasmeh.
»Lubika moja,« si rekla. Odložila sem bundo in torbico ter stopila k tebi, te poljubila na lice in potegnila stol k tvoji postelji. Glavo sem položila na tvoje prsi in ti si z največjimi napori položila roko na moje lase.
»Mamika moja,« sem dahnila v tvojo bolnišnično pižamo, ki ti je bila za nekaj številk prevelika. Vsa krhka, mila in nežna si bila v njej, a tako zelo lepa, da me je bolelo srce.
Počivala sem nekaj minut na tvojih prsih in si želela, da mi ne bi bilo treba nikoli oditi in da ne bi tvoja roka nikoli zdrsnila z mojih las.
 

Knjiga je v prednaročilu na voljo na spletni strani www.kesar.si.

P. P./vir: Adrema
« Nazaj na seznam
»