Časopis za pokrajino Posavje
19.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ali ste vedeli ...

Objavljeno: Nedelja, 02.08.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Melisa

Navadna melísa je zdravilna rastlina in odlična začimba.

… da se melisini listi uporabljajo sveži ali posušeni tako v kulinariki kot v zdravilne namene?

»Melisa se uporablja kot čaj, tonik ali sirup. Melisin čaj pomirja, odpravlja nespečnost, pomaga pri prebavnih težavah in tako naprej. V poletnem času je nepogrešljiv dodatek vodi, ki ji dodamo še rezino limone in imamo čudovit osvežilni napitek,« pove sevniška cvetličarka in gojiteljica zelišč Viktorija Senica in nadaljuje, da je melisa trajnica, ki zraste do 70 cm visoko in prijetno diši po limoni. »Je pogrešljiva v vsakem zeliščnem vrtu, skalnjaku ali v večjih loncih na terasah in balkonih. Na vrtu se sama zaseje, tako da jo imamo vsako leto več; lahko jo tudi razmnožujemo s podtaknjenci. Ker hitro raste, jo redno strižemo. Odlično se meša z drugimi zelišči. Meliso nabiramo v suhem in sončnem vremenu, sušimo v senci ali sušilniku za sadje,« doda.

ZDRAVILNI UČINKI MELISE ZNANI ŽE VEČ KOT DVA TISOČ LET

V zdravilstvu meliso uporabljajo že več kot dva tisoč let. V Evropo so jo prinesli pomorščaki, ki so pluli po svetovnih morjih, iz arabskih dežel. Arabski modreci so meliso čislali kot zdravilo za vse bolezni – priporočali so jo za zdravljenje božjasti, blodenj, besnenja, bolezenske zaspanosti in brezvoljnosti. Krepila in poživljala naj bi tudi srce, želodec, možgane in vse organe, kar jih je. Navduševalo je dejstvo, da naj bi obnovila mladost in pomagala opešani naravi. Švicarski alkimist, zdravnik, astrolog in okultist Paracelsus je prisegal, da je izmed vseh zeli najboljša za srce. Odpravila naj bi možganske zavore in poživljala duha. Rimski učenjak Plinij je svetoval, naj si z njo umivajo oči tisti, ki jim je začel pešati vid in jim rase siva mrena. V Evropi so meliso gojili zlasti menihi na samostanskih vrtovih in srednjeveške zdravilske bukve jo omenjajo kot eliksir življenja s čudežno močjo. V 17. stoletju je postalo zelo znano melisino oziroma karmeličansko žganje, ki so ga začele proizvajati pariške redovnice iz reda bosonogih karmeličank.

»Zdravilnost, ki so jo melisi pripisovali že stari zdravitelji, je potrdila znanstvena medicina. Obnese se pri prebavnih težavah, denimo pri slabi prebavi, preveč kisline, slabosti, napenjanju, kolikah in krčih. Je blago pomirilo, ki pomaga pri žalosti, tesnobi, depresiji, lenobnosti, histeriji, stresu, nespečnosti, migreni, menopavzi, brezvoljnosti, nemirnosti, potrtosti in razdraženosti. Po čaju iz melise naj sežejo ljudje, ki jih čakajo težke preizkušnje – denimo študentje pred izpiti. Pomagal jim bo zbrati misli in utrdil spomin. Pridno naj ga pijejo tudi melanholiki, saj bo dobro del njihovi pretežno otožni duši. Krepi delovanje srca in znižuje krvni tlak. Vroč čaj pospešuje potenje, zbija vročino in uspešno zdravi prehlad, gripo, kašelj in infekcije. Ima protivirusni učinek, pomaga pa tudi proti alergijam. Učinkovit je pri zdravljenju senenega nahoda. Pri slabem zadahu je dobrodošel za spiranje ust. Blaži bolečine pri zobobolu in omotico pri nosečnicah. Dekleta si s poparkom očistijo in osvežijo kožo,« piše zeliščarka Pavla Kliner ter ponudi tudi nekaj uporabnih nasvetov.

MELISIN ČAJ IN MEŠANICE

Čaj iz melise pripravimo kot poparek: dve žlički zeli prelijemo s skodelico kropa in pustimo stati 10 minut. Še posebej zdrav in okusen je, če ga pripravimo iz svežih listov. Pijemo ga večkrat dnevno dalj časa. Zlasti bo prijal otrokom, starejšim in slabotnim osebam.Proti živčnim motnjam in nespečnosti melisi dodamo baldrijan, hmelj ali šentjanževko. Za zniževanje krvnega tlaka jo mešamo z lipovim cvetjem, za zdravljenje želodčnih tegob pa s kamilico ali poprovo meto. Melisin poparek lahko vlijemo tudi v kopel, v kateri zvečer okopamo nemirne malčke, da se lažje pogreznejo v deželo sanj. Pri hudi nespečnosti odraslih pomaga melisino žganje – nekaj kapljic zmešamo z vodo n spijemo pred spanjem. Žganje je dobrodošlo za vtiranje pri revmatizmu, blaži tudi pike žuželk. Melisino eterično olje se uporablja v aromaterapiji za zdravljenje strahu, sramežljivosti in depresij. Ta priljubljena zel se skupaj s poprovo meto in drugimi zelišči pogosto znajde tudi v aromatičnih blazinicah za dihala, glavobol in pomiritev.

S. R.

 
« Nazaj na seznam
»