Časopis za pokrajino Posavje
27.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ali v juho sodi tudi cviček?

Objavljeno: Torek, 10.09.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Festival goveje juhe (20)

V Vrhovem je potekal prvi festival goveje juhe v Posavju.

V soboto je v Vrhovem, naselju ob regionalni cesti Boštanj–Radeče, dišalo po pravi slovenski goveji juhi, ki jo je na prvem posavskem festivalu tega dogodka kuhalo 16 ekip. Ali vanjo sodi tudi cviček, pa vedo vinogradniki iz Zagrada, ki so se odločili, da bodo juho kuhali po receptu prednikov.

Festival goveje juhe (13)

Vinogradniki Zagrada so kuhali po receptu babic in juhi dodali še kanček cvička za boljši okus.

»Pripravljamo vinogradniško juho, ki bo zakuhana z močnikom. Vanjo bomo vlili, tako kot so to delali v starih časih, tudi malo vinčka, to bo cviček iz naših vinorodnih goric,« je dejal nasmejan Jani Kmetič, ki je h kuhi povabil še svoja vinogradniška kolega, Janija Starino in bratranca Francija Kmetiča. Vinogradniki Zagrada so svoj prostor tudi lično okrasili - z vinsko trto in klopotcem, pločevinastim krožnikom in starim jušnikom, ki naj bi bila stara več kot sto let. Poleg omenjene kuharske ekipe so sodelovali še Aktiv kmečkih žena Tržišče, Aktiv kmečkih žena Loka, skupina Azil, Društvo kmečkih žena Arnika s Svibnega, Društvo upokojencev Sevnica, Gasilke Gasilske zveze Radeče, Kmetija Jazbec, Krajevna organizacija Rdečega križa Vrhovo, Krajevna skupnost Vrhovo, Ljudski pevci Svibno, Območna organizacija socialnih demokratov Radeče, Savski majstri, Sončne gasilke, župCARJI z Loga pri Vrhovem in gostje iz Srbije – Stari odbor Velika Plana, ki so poleg goveje juhe kuhali še srbski pasulj.

PRVO MESTO V KUHANJU GOVEJE JUHE OSVOJILE DOMAČINKE

Goveja juha v Vrhovem (4)

Sončne gasilke PGD Vrhovo so osvojile prvo mesto v pripravi slovenske goveje juhe.

Ocenjevalna komisija v sestavi kuharskega mojstra in vodje ocenjevalcev Lojzeta Čopa ter kuharjev Janeza Zajca in Romane Zeme ni imela lahkega dela, saj je poleg čistosti, barve in okusa juhe ter pravilne prisotnosti maščobe ocenjevala tudi splošno urejenost prostora in ekipe (pri tem so se vsi zelo potrudili) ter najboljšo zakuho.

Po zaključenem kuhanju, ki je bil tudi neke vrste družaben dogodek, je nagrado za najboljšo zakuho prejela ekipa Društvo upokojencev Sevnica. Nagrado za najlepšo urejenost ekipe in prostora so prejele članice Aktiva kmečkih žena Loka, za najbolj simpatično ekipo pa župCARJI z Loga. Najboljšo slovensko govejo juho so po mnenje komisije skuhale v slabih treh urah domačinke, Sončne gasilke PGD Vrhovo, drugo mesto je osvojila kuharska ekipa Društva kmečkih žena Arnika s Svibnega in tretje Gasilke Gasilske zveze Radeče.

Organizatorja dogodka, Prosvetno društvo Vrhovo in PGD Vrhovo, načrtujeta, da bo postal dogodek tradicionalen. Upajo, da bi jim bo prihodnje leto naklonjeno tudi vreme, da bi se lahko kuhanje odvijalo na prostem, kar se letos ni zgodilo. »Slaba vremenska napoved nam je prekrižala načrte, zato smo uredili notranje prostore prosvetnega društva in gasilskega doma ter lesene hišice ob športnem igrišču. Kljub temu je bilo vzdušje prekrasno in veseli nas, da je bil odziv tako dober, nad pričakovanji,« je povedala pobudnica dogodka Andreja Burkelc Klajn.

S. R., foto: S. R., M. Klajn


 
« Nazaj na seznam