Časopis za pokrajino Posavje
26.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Arnike jubilej »začinile« s posebno modno revijo

Objavljeno: Petek, 16.09.2022    Rubrika: PANORAMA Redakcija
AKZ Svibno, 20 let21jpg

Društvo kmečkih žena Arnika je v domačem Svibnem obeležilo 20 let aktivnega in uspešnega delovanja.

Minulo sončno nedeljsko popoldne se je na prostem pred podružnično šolo v Svibnem v radeški občini odvijala vsebinsko bogata in tudi hudomušna prireditev, s katero so prizadevne članice Društva kmečkih žena Arnika obeležile 20 let delovanja.

Pisalo se je leto 2002, ko je enajst ustanovnih članic sedlo za skupno mizo in na pobudo Jožice Krašovec, kmetijske svetovalke v Kmetijsko svetovalni službi Laško, ustanovilo Društvo kmečkih žena Arnika. Društvo je prvih osem let vodila Nada Bervar, nato jo je nasledila Marjana Dolinšek. Obe sta del spominov delili s številnimi prisotnimi na prireditvi.

KULINARIČNO USTVARJANJE IN PREDSTAVITVE TRADICIONALNIH SLOVENSKIH JEDI

AKZ Svibno, 20 let52jpg

Vabljiva razstava raznovrstnega peciva

»Članice Društva kmečkih žena Arnika Svibno povezuje kmečko življenje, veselje do kulinaričnega ustvarjanja, medsebojnega in medgeneracijskega učenja, negovanja nesnovne dediščine, ki so nam jo zapustile naše prednice ter deljenje vsega tega drugim skozi noto turizma, ki se razvija med nami. V vseh teh letih smo postale razpoznavne po svojih pecivih, ki ga ob priložnosti ponujamo na stojnicah. Pripravile in izpeljale smo prenekatere pogostitve skupin ob različnih priložnostih v lokalnem okolju in tudi drugje. To pot nam je znal utirati naš revirni gozdar Jože Prah. Skupaj smo pričeli pred leti – na Bledu, kjer je bilo evropsko srečanje govedorejcev, pa večkrat v Ljubljani, kjer smo nekajkrat pogostile gasilce Gasilske brigade Ljubljana, ter razne goste in dogodke na Zavodu za gozdove Slovenije, Gozdarskem inštitutu, Andragoškem centru Slovenije in še bi lahko naštevala … Ponosne smo tudi, da smo ob Dnevih splavarjenja 2015 v Radečah gostile srečanje kmetic celjsko-koroške regije,« se je spominjala Nada Bervar. »Težko je povzeti vse veselice, dogodke in priložnosti, ki so se zvrstile. Naj omenim še, da smo ob partnerstvu s KTRC Radeče sodelovale tudi v prenekaterem od projektov povezovanja v Evropski uniji ter tako širile sloves preproste podeželske kmečke žene ali dekleta tudi preko meja naše lepe Slovenije. Spomini sežejo v gostovanje z veliko hrane v Trstu pa na Nizozemsko pod motom trajnostnega razvoja podeželja. V Zagrebu smo navdušile hrvaške novinarje na dogodku Doživi Slovenijo in s tem na radeški splav privabile nove goste. Ja, tudi turizem v Svibnem ostaja za prenekatere enodnevne avtobuse skupine turistov nepozabno doživetje. Arnike poleg kulinarične note dodamo še svojo prisrčnost, igrivost in iskrenost. Obiskovalcem ne podarimo le čas, temveč tudi sebe in svoje hudomušne, prisrčne talente,« je zaključila prva predsednica Društva kmečkih žena Arnika Svibno.

AKZ Svibno, 20 let36jpg

Skeč z naslovom Modna revija je privabil nasmehe na obraz.

Sedanja vodja društva Marjana Dolinšek je v svoj govor vtkala še zgodbo o poprtniku – božičnem kruhu, čigar peka se prenaša iz roda v rod že več kot 300 let. Poprtnik, ki ga gospodinje v Svibnem spečejo na predvečer praznika svetih treh kraljev in ga prinesejo v domačo cerkev k blagoslovu (ta se vedno odvija 6. januarja), je Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU) prepoznala kot primer dobre prakse. ’Arnike’ so oktobra 2019 potovale na predstavitev v Milano, kjer so se predstavljale Alpske dežele s tradicionalnimi jedmi in pripadajočo nesnovno dediščino in od tega leta je poprtnik na pobudo SAZU uvrščen na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. Ob jubileju so prizadevne ’Arnike’ izdale tudi knjižico z recepti tradicionalnih jedi, katere gradivo je nastajalo v okviru projekta Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja z naslovom Stara šola za nove ideje in v obliki Študijskega krožka Kulinarika v dolini Sopote. »Ob 20-letnici lahko rečem, da se je naša ’najstnica Arnika’ razvila v luštno mladenko. Želim si, da bi jo znale in zmogle negovati, krotiti ter s skupnimi močni, v povezanosti, medsebojnem sodelovanju - tudi z novimi močmi - našo Arniko popeljati novim uspehom naproti. Za danes pa si želim, da lepo, nepozabno praznujemo! Skupaj! Tukaj pod našo vaško lipo!« je zaključila Marjana Dolinšek.

BESEDA GOSTOV

Navzoče so nagovorili tudi gosti – dolgoletna vsestranska motivatorja Jože Prah in Marija Imperl, vodja podružnične šole Jolanda Mohar, direktorica KTRC Radeče Duška Kalin, predsednik KS Svibno Primož Murn, župan radeške občine Tomaž Režun, minister za gospodarstvo in tehnologijo Matjaž Han ter predstavniki društev iz domače in sosednjih občin.

S pevskim in glasbenim nastopom so prireditev, ki se je odvijala v okviru tradicionalne septembrske prireditve V nedeljo pod lipo, obogatili MoPZ Papirničar Jagnjenica, ki ga vodi Rosana Jakšič, zasedba domačih glasbenikov Jatna kvintet, Cerkveni pevski zbor Svibno pod vodstvom Ane Novak, Ljudski pevci iz Svibnega pod vodstvom Tatjane Kavšek, ki je tudi vodila prireditev, citrarka Klara Zemljak, harmonikar Matija Lazar ter učenke in učenci podružnične osnovne šole. Posebna popestritev je bil zaključek z modno revijo, s katero so ’Arnike’ obudile še nekaj utrinkov iz preteklosti ter privabila nasmehe na obraz.

S. R., foto: N. Vahtar

#povezujemoposavje

 
« Nazaj na seznam
»