Časopis za pokrajino Posavje
2.03.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Avgust Korene sam vzgaja sadike bodike

Objavljeno: Nedelja, 24.01.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Avgust Korene, bodika (5)

Avgust Korene pred bodiko na domačem vrtu

70-letni Avgust Korene, ki živi v naselju Orehovo v sevniški občini že skoraj pet desetletij, je odraščal na majhni kmetiji na Žigrskem Vrhu, kjer je z velikim zanimanjem opazoval pri negi in vzgoji sadnega drevja svojega očeta. V vzgoji novih sadik se je želel mladi Avgust preizkusiti tudi sam, zato mu je oče pokazal postopek cepljenja dreves.

Avgust Korene, bodika (31)

Opis poteka cepljenja bodike.

»Kot otrok sem veliko časa preživel ob bližnjem potoku, kjer sem zelo rad izkopaval divjake jablan in hrušk. Oče, ki je bil zelo dober sadjar, mi je nekoč pokazal, kako se opravi cepljenje in tako sem začel z vzgojo svojih sadnih dreves,« pripoveduje vzgojitelj okrasnega dreveščka, ki se je odločil, da bo poskusil s cepljenem vzgojiti tudi bodiko, mnogim znano kot božje drevce. »Gre za okrasno drevo, ki je najlepše pozimi, saj ga krasijo vpadljivi rdeči plodovi v velikosti graha,« pove ob ogledu bodike, ki raste ob družinski hiši na Orehovem že 40 let in nadaljuje, da se razmnožuje predvsem s semeni, ki jih običajno naokoli prenašajo ptice, saj imajo zelo rade bodikine rdeče plodove in zato božje drevce zelo pogosto najdemo rasti v gozdu, vendar drevesce ni primerno za presajanje v okrasne vrtove.

Avgust Korene, bodika (32)

Nasad cepljenih bodik ob robu njive

Avgust Korene vzgaja sadike bodike sam, s cepljenjem kot pri sadnem drevju. Cepljenje na t. i. živo oko opravi junija, saj vstavljena očesa zabrstijo že v istem letu. Običajno izbere poganjek, ki ima debelino svinčnika in nato na očiščeno ravno mesto na podlagi vreže v lubje dve črti v obliki črke T. Navpična črta je dolga od 2 do 3 cm in ob njej lubje s cepilnim nožem razpre levo ter desno (kot bi razprl ovratnik pri srajci) in v nastali žepek vstavi cepič, da se kasneje podlaga in cepič lepo zarasteta. Doslej je sogovornik na ta način vzgojil že lepo število okrasnih drevesc bodike in mnogo jih je podaril. »Trenutno imam na voljo okoli 12 sadik in z veseljem jih podarim bralkam in bralcem Posavskega obzornika,« nadaljuje s pogovorom in pokaže na lepo rasle bodike na robu njive, ki čakajo na nove lastnike. »Kdor bi želel imeti sadiko na svojem vrtu, naj me pokliče na tel. št. 040 838 408,« povabi k telefonskemu klicu ter brezplačnemu prevzemu sadike.

Smilja Radi

Članek je bil objavljen v regionalnem časopisu Posavski obzornik 21. januarja 2021.

#povezujemoposavje 
« Nazaj na seznam