Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Bakhus pridelala Vina Avšič in Vina Kodela

Objavljeno: Sobota, 06.04.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Bakhus pridelala Vina Ašič in Vina Kodela

Letošnji nagrajenci (manjka predstavnik Vina Dular)

S podelitvijo priznanj pridelovalcem najbolje ocenjenih vzorcev vin so v Društvu vinogradnikov Sremič minuli četrtek zaključili 24. praznik vina ob Bizeljsko-sremiški vinsko turistični cesti. Petčlanska komisija, ki so jo sestavljali Ivanka Badovinac, Jure Grubar, Andrej Bajuk, Simon Varlec in Jože Kodela, je ocenila skupno 108 vzorcev vin, med katerimi pa je bilo v primerjavi s preteklimi leti zaradi neustreznosti več izločenih, in sicer 23 odstotkov vin.

Letnik je bil namreč težaven, je dejala predsednica komisije Ivanka Badovinac, saj je bila vrsta vinogradniških površin deležnih toče, grozdje je bilo tarča tudi mnogoštevilnih insektov, kar je narekovalo hitro in natančno predelavo in zatem skrbno odbiranje. Med glavnimi vzroki za izločitev vzorcev so bili zaznani cik, povišane hlapne kisline in etilacitat, oksidacija in bekser: »V glavnem so ti
Bakhus pridelala Vina Ašič in Vina Kodela

Predsednica ocenjevalne komisije Ivanka Badovinac, univ. dipl. ing. agr.

vzroki posledica slabega zdravstvenega stanja grozdja, slabe predelave in premalo kontrolirana fermentacija v kleti«, je dejala zbranim Badovinčeva, kljub temu pa poudarila, da je večini uspelo kljub težkemu letniku pridelati odlična vina, da pa se bodo morali pridelovalci oborožiti še z dodatnimi znanji, saj se bodo spričo klimatskih sprememb in naravnih ujem leto za letom spopadali z drugačnimi izzivi.

In kdo so postali prvaki sort letnika 2018?
Z nazivom šampion in zlato medaljo se je okitila modra frankinja letnik 2016, ki jo je pridelal Franc Jenko iz Cerkelj na Gorenjskem, z nazivom prvak in srebrno medaljo so bila nagrajena vina: rumeni muškat Vina Golob, modra frankinja Veronike Krstič, laški rizling Vina Kranjc ter sauvignon Vina Dular; naziv prvak in bronasto medaljo je prejela bela zvrst Vina Avšič, za rose Vina Kodela, za žametno črnino pa Družina Vevar ter Kristijan Lanšček. Glineni Bakhus, ki se podeljuje za najvišje ocenjena rdeči in beli bizeljčan z oznako zaščitenega tradicionalnega poimenovanja, je šel za beli bizeljčan PTP v roke pridelovalcev Vina Avšič, za rdeči bizeljčan PTP pa v roke pridelovalcev Vina Kodela.

B. M.
« Nazaj na seznam
»