Časopis za pokrajino Posavje
11.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Bernardka Zorko, naj prostovoljka v javni upravi: Prostovoljstvu je zavezana že od otroških let

Objavljeno: Sobota, 27.06.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
bernardka zorko (2)

Bernardka Zorko

Slovenska filantropija je 25. maja podelila nazive za delo na področju prostovoljstva šolam, mentorjem, občinam, ki so prijazne prostovoljstvu, med katerimi je bila prepoznana tudi Občina Krško, ter naziv Naj prostovoljec/ka, zaposlena v javni upravi. Slednjega je prejela Bernardka Zorko, zaposlena na Občini Krško, sicer pa ustanoviteljica Zavoda Svibna v domači Brezovski Gori.

Bernardka Zorko iz Brezovske Gore, zaposlena na Oddelku za družbene dejavnosti kot svetovalka za kulturo, tehnično kulturo in delo z mladimi, je prejela naziv Naj prostovoljka, zaposlena v javni upravi »za izjemno prostovoljsko udejstvovanje na področju varovanja kulturne in naravne dediščine ter medgeneracijskega povezovanja v lokalni skupnosti«. Svoje angažiranje nam je v pogovoru opisala kot »način življenja že od ranih otroških let«, saj je odraščala na vasi in v homogeno povezani skupnosti,
ajdovska jama kresna noc (32)

Pri Ajdovski jami tradicionalno pripravlja kresno noč (foto: arhiv PO) …

v kateri so vaščani vselej zavihali rokave in priskočili na pomoč zdaj enemu zdaj drugemu sosedu pri opravljanju kmečkih opravil. Svetel vzor Bernardki je bila tudi mama, ki se je vselej angažirala pri organiziranju vaških praznovanj, družabnih iger, medtem ko se je sama začela še intenzivneje vključevati na različna področja v času študija, ko jo je vsak vikend kot magnet vleklo nazaj v zeleno okrilje narave in je v njej vse bolj jasno zorelo spoznanje, da je domače okolje tisto, v katerem se želi ustaliti. Tudi zaradi tega, ker se je zavedala,
DSC_0309

… in številne druge dogodke, vključno s čistilnimi akcijami (foto: arhiv PO).

da biva le streljaj stran od pravcatega bisera narave, ki bi se ga dalo odpreti tudi za javnost in ga promovirati v turistične namene – Ajdovske jame pri Nemški vasi ali t. i. Kartuševe jame, ki je nekdaj služila za bivališče jamskemu medvedu in tudi za zatočišče, ne nazadnje pa tudi grobišče prednikov, v kateri so zatem, po ocenah že pred 5000 leti, našli zatočišče tudi netopirji, danes pa jama velja za največjo »porodnišnico« netopirjev.
 
Skrbnica Ajdovske jame in še kaj
 
Potem ko je Zorkova kmalu po zaključku študija leta 1999 za mandat in pol prevzela vodenje Ljudske univerze Krško, so na njej začeli intenzivno delovati tudi študijski krožki. Slednji so spodbudili ustanovitev več društev, katerih soustanoviteljica in aktivna članica je bila, med drugim Društva ljubiteljev fotografije Krško, Ljudskih pevcev Roženkraut, Kulturnega društva Leskovec pri Krškem, pa Podgorjanske konjenice idr. Po začetku priprav na odprtje Ajdovske jame, ko je občina z namenom razvoja kulturnega turizma investirala tudi v jamsko infrastrukturo, je Zorkova nameravala kot dobra poznavalka tega področja, za kar je opravila tudi dodatna izobraževanja, prevzeti vodenje projekta, a je tedaj sprejeta Natura 2000 prinesla veliko omejitev na področju varstva podzemnih jam, med drugim glede ogleda jam s strani obiskovalcev v večini leta. Ne glede na to Zorkova še naprej skrbi za jamo in v sklopu Zavoda Svibna, regijskega zavoda za ohranjanje in trajnostni razvoj podeželja, v sodelovanju s strokovnjaki novomeške enote Zavoda RS za varstvo narave, Centrom za kartografijo favne in flore ter Slovenskim društvom za proučevanje in varstvo netopirjev prostovoljno izvaja monitoring netopirjev v Ajdovski jami. Sočasno prireja več kulturnih prireditev pri jami in predavanja s področja sonaravnega kmetovanja in ohranjanja ljudskega izročila. Še vedno je aktivna pri veteranski folklorni skupini v Artičah, na pobudo sovaščanova pa mesečno prireja v hramu pri domačiji tudi pevska srečanja »za dušo«, kakor pravi, na katerih se učijo letnim časom primerne in priložnostne ljudske pesmi, plesov in družabnih iger. »Prepevanje  ljudskih pesmi mi veliko pomeni. Ne le z vidika ohranjanja in negovanja kulturne dediščine, tudi za to, ker se z vibriranjem petja, ki prehaja v prostor, napolniš z energijo in harmonično povežeš z ljudmi v skupini,« pojasnjuje. V Brezovski Gori, ki je dodobra pomlajena z mladimi družinami, je tudi pobudnica različnih vaških prireditev.
 
Bojana Mavsar

Članek je objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam