Časopis za pokrajino Posavje
20.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Biserna maša in zakonski jubilanti v Cerkljah ob Krki

Objavljeno: Petek, 18.09.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
zupnija_cerklje_biserna_masa_in_zakonski_jubilanti (22)

Maša je potekala na prostem, na prizorišču lanskih prvih živih jaslic, pod cerkvijo v Cerkljah.

V nedeljo, 13. septembra, je v župniji Cerklje ob Krki krški župnik prelat Alfonz Grojzdek obhajal biserno mašo ob 60-letnici mašniškega posvečenja, svoje zaobljube pa so ponovili tudi letošnji zakonski jubilanti iz te župnije.

Sveta maša je tudi zaradi lažjega zagotavljanja ustreznih ukrepov glede trenutne situacije potekala na prostem, na prizorišču lanskih prvih živih jaslic. Biserno mašo in zakonske jubilante so sicer načrtovali že na aprilsko nedeljo, ki je posvečena zavetniku župnije sv. Marku, a takrat zaradi razglašene epidemije izvedba ni bila možna. Biseromašniku Alfonzu Grojzdku, po rodu iz Župeče vasi, je mašniško posvečenje podelil nadškof Vovk 29. junija 1960, nova maša pa je bila nekaj dni kasneje, 3. julija, v Cerkljah. Na njej je pridigal domačin, takrat župnik v Sodražici, dr. Stanislav Lenič, ob navzočnosti velike množice ljudi. Slavje se je nadaljevalo na prostem.
zupnija_cerklje_biserna_masa_in_zakonski_jubilanti (66)

Zakonski jubilanti z biseromašnikom in domačim župnikom

»Tudi danes je bilo slavje na prostem. Sonce nas greje in tudi naše srce je ogreto od Kristusove ljubezni. Bog povrni za tvojo zvestobo in lep zgled. V imenu naše župnije ti izrekam velik – hvala!« se je jubilantu Grojzdku, ki je imel sicer biserno mašo že julija v svoji trenutni župniji v Krškem, zahvalil cerkljanski župnik mag. Janez Žakelj. Grojzdek je v pridigi naštel in opisal številne 'bisere', ki jih je odkril v svojem življenju in jih odkriva še danes. Žakelj mu je ob 60-letnici duhovniške službe namenil še naslednje besede: »Vedno ko se srečamo, je del tvojega srca tudi v tvoji domači župniji, ki jo blagoslavljaš in moliš zanjo. Hvala za tvojo zvestobo in da se rad vračaš v svoj rodni kraj in mu prinašaš poseben duhovniški blagoslov.«

Minula nedelja je bila še posebej namenjena tudi nekaj zakonskim parom, ki v tem letu obeležujejo okroglo obletnico poroke. Zlato poroko oz. 50 let zakona imajo Terezija in Janez Gramc, Veronika in Anton Kovač ter Marija in Franc Bogolin, 30 let so poročeni Lidija in Martin Kodrič ter Alenka in Martin Žugič, 20 let poroke praznujejo Mateja in Iztok Gramc ter Alenka in Marcel Žibert, mineva pa tudi deset let od poroke Alenke in Andreja Ježovnika. Štirih parov, ki so prav tako zakonski jubilanti, ni bilo prisotnih, in sicer Marije in Franca Srpčiča (65 let), Milene in Ivana Rudmana ter Antonije in Martina Kodriča (oba po 60 let) ter Cirile in Romana Ograjška (30 let). »Obljubljam ti zvestobo – te besede, ki ste jih izrekli, zaznamujejo današnji dan. Zvestobo v sreči in nesreči, bolezni in zdravju – zvestobo ljubezni,« je v čestitki vsem zakonskim jubilantom dejal Žakelj ter se ob tej priložnosti za vso njihovo zvestobo do Boga, delo in požrtvovalnost zahvalil tudi sestram usmiljenkam v župniji, s. Juditi Čebular, ki je lani obhajala 65-letnico poklica (v samostan je vstopila leta 1954), s. Emi Podgrajšek, ki letos praznuje zlati jubilej oz. mineva 50 let, odkar je v tem poklicu, in s. Marinki Prosen.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam