Časopis za pokrajino Posavje
21.10.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Bistriški vinogradniki odprli Šempetrski hram

Objavljeno: Torek, 02.07.2019    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Petrov sejem 6

Sončna nedelja je kar vabila na sejem.

V nedeljo, 30. junija, je pestremu junijskemu dogajanju ob občinskem in farnem prazniku v Bistrici ob Sotli razgiban utrip dodal še Petrov sejem v organizaciji Društva vinogradnikov in kletarjev Šempeter, ki so ob tem slavnostno prevzeli nove društvene prostore v nekdanjem poslopju Posavske špajze, zdaj poimenovanih Šempetrski hram.

»Naš farni zavetnik sv. Peter nosi ključe nebesnega raja. Nadvse ponosni smo, da nam ravno ob njegovem godovnem dnevu Občina Bistrica ob Sotli poklanja ključe našega vinskega raja. Prostori so velika pridobitev za naše društvo, saj bodo izboljšali pogoje za naše delo, omogočili skupne predstavitve vinogradnikov ter nas navdahnil še s kakšno idejo pri nadgraditvi našega programa,« je dejal predsednik nadvse aktivnih vinogradnikov Blaž Černelč.
Petrov sejem 8

Predsednik Blaž Černelč in župan Franjo Debelak ob simboličnem prevzetju ključev Šempeterskega hrama

Ključe novih prostorov mu je ob podpisu pogodbe simbolično izročil župan Franjo Debelak, ob spremljajočem kulturnem programu pa so vinogradnike nagovorili mnogi prijatelji, med njimi tudi predsednik Zveze vinogradniških društev Slovenije (Vinis) Alojz Slavko Toplišek.

Na sejem je s pestro ponudbo vabilo dvajset sejmarjev, zelo dobro pa je bil obiskan tudi spremljevalni program, ki so ga z združenimi močmi pripravili domačini in okoliški akterji. V edinstveni sejemski kuhinji so domači navdušenci in sosedje s Hrvaške pripravljali dobrote »izpod peke«, vinogradniki so priredili razstavo vinogradniške kmetijske mehanizacije, k obisku so vabili strokovnjaki na zdravstveni stojnici, otroci pa so se družili na animacijah društva prijateljev mladine in mladinskega društva. Sejem je ljudi družil vse tja do tretje ure popoldan, nato pa se je dogajanje preselilo na malonogometni turnir za pokal Marije Broz, ki so ga na šolskem igrišču tradicionalno priredili bistriški športniki.
Petrov sejem 1

Edinstvena sejemska kuhinja, ki je ob peki dobrot pod žerjavico družila domačineE. Š.
 
« Nazaj na seznam