Časopis za pokrajino Posavje
14.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Biti spletni vplivnež je že kar služba

Objavljeno: Sobota, 23.11.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
5E737BC6-8A1B-4E54-BEC0-5286DA17FA94

Maja Pinterič

Vedno nasmejana in zgovorna. Predvsem s tema dvema lastnostma lahko opišemo Majo Pinterič s Sromelj, ki ste jo zagotovo že kdaj ujeli na televizijskih zaslonih, predvsem med oglasnimi bloki, ko se je pojavila v oglasu ene od slovenskih trgovskih verig. Svoj talent za nastopanje pred kamero s pridom izkorišča, saj je postala t. i. spletna vplivnica, kar je v teh časih še posebej popularno med mladimi.

Zelo talentirana Maja zase pravi, da je predvsem kulturni človek. Že kot otrok je igrala klavir, pela v zboru, vodila vse prireditve v šoli in domačem kraju – nekatere vodi še danes, kot npr. zaključno prireditev festivala posavskih vin, na kateri s svojo sestro s skeči v sromeljskem narečju poskrbi tudi za dobro voljo obiskovalcev –, pleše v artiški folklori, ob koncu tretjega letnika brežiške gimnazije se je preizkusila tudi v gledaliških vodah pri režiserju Roku Sandi in kot del društva Mali petelin nastopila v predstavah Gastarbeiter, Ikarus, Feniks in Skiner. Njen vrhunec je bila nagrada za žensko vlogo v predstavi Feniks, ki jo je prejela na Linhartovem srečanju leta 2017. Letos poleti je posnela še eno serijo z naslovom Zato, ker lahko in bi znala imeti precejšen odmev. Po odhodu na študij komunikologije v Ljubljani je čez nekaj časa začela snemati videe za Youtube kanal. »Gre za idejo Telekoma Slovenije, ki je želel ustvariti kanal za mlade. Poimenovan je NekiNeki, soustvarjava ga skupaj z Lovrom Prešičkom, ki prihaja iz Radeč. V Ljubljani živi v sosednjem bloku, zato se poznava že od prej. Bila sva povabljena na avdicijo in so naju izbrali, prepričala sva predvsem z najino pozitivno energijo,« opiše, kako je nastal t. i. vlog (skovanka iz besed video in blog) NekiNeki, ki ima že 25 tisoč naročnikov, seveda gre v največji meri za mlade med 18. in 25. letom starosti. Organizirata tudi srečanja z mladimi sledilci, na katera večinoma prihajajo še mlajši.

Maja, ki je pred dnevi dopolnila 23 let, pravi, da je v vseh videih veliko kreativnosti, z Lovrom sama prideta na ideje, spišeta scenarije in s pomočjo snemalne ekipe tudi posnameta. »Vsebine so različne: lahko se greva določene izzive (npr. skok s padalom, smučanje v kopalkah, poletni izzivi na morju), sama sem se odpravila v ZDA in naredila tipičen vlog, na pesem letošnjih evrovizijskih predstavnikov Zale in Gašperja sva posnela priredbo z naslovom Segedin, veliko imava tudi t. i. kavč videov, ne nazadnje pa tudi obiskujeva in spoznavava kraje oz. regije po Sloveniji na malo drugačen način,« pojasni in doda, da so ju predvsem po zaslugi kanala NekiNeki odkrili tudi na nacionalni televiziji, gostovala sta v nedeljski oddaji Vikend paket, kjer so ju predstavili v sklopu prispevka o spletnih vplivnežih (ang. influencerji). Maja je šla še korak dlje, saj je trenutno ena od petih komentatorjev, ki prek spletne oddaje Ema FREŠ predstavljajo 18 mladih, neuveljavljenih slovenskih glasbenikov, ki si lahko priborijo dve mesti za nastop na Emi 2020. »Namen tega je, da se mlade privabi nazaj na televizijo, zato sem vesela, da lahko sodelujem tudi v tem projektu,« dodaja.

Pomembno je, da nisi zlagan

IMG-0886

Maja in Lovro med snemanjem videa za Youtube kanal NekiNeki

Glede na to da še nima tolikšnega dosega, bi jo lahko poimenovali bolj 'mikro vplivnica'. »Sama se sicer nimam za influencerko, ker nerada sprejemam promocije in podobne zadeve. Če mi je res všeč, bom to z veseljem vsem povedala zastonj. Res ne želim prodajati vsake kreme, ampak veliko raje sama ustvarjam,« priznava in dodaja, da je v Sloveniji pojav influencerjev prišel relativno pozno, a je v zadnjem letu zaznati velik 'bum' na tem področju. »Pomembno je predvsem, da si pristen kot oseba in ne zlagan pred kamero, ker se tudi sama trudim biti taka. To bo zagotovo zelo pozitivno vplivalo na ljudi in te bodo tudi sprejeli.« Pristavi, da ima večina napačne predstave o vplivnežih, saj so ti največkrat označeni kot tisti, ki nekaj prodajajo in se neprestano fotografirajo. »Če si vplivnež, ki se tudi pri nas uveljavlja kot neka služba, ti v resnici ni enostavno, saj ti npr. montiranje videov vzame veliko časa, poleg tega si izpostavljen določenim pritiskom s strani naročnika,« pojasni Maja, ki je na svojem Instagram računu v letu in pol z 200 prišla že na več kot 15 tisoč sledilcev. In kako sploh poteka dan enega influencerja? »Moram reči, da je vsak dan malce drugačen, odvisno kaj delam. Načeloma se vstanem ob 7. ali 8. uri, najprej obvezno spijem kavo, pojem zajtrk in imam še nekaj časa zase. Nato sledi snemanje videa, ki lahko traja tudi cel dan, ali pa sestanki, foto termini ipd. Če se snemanje zavleče, potem naslednji dan dava z Lovrom glave skupaj in je na vrsti montaža ter kreiranje novih idej. Na avtobusu ob odhodu domov iz Ljubljane ali zvečer pa pride čas za pregledovanje odzivov naših sledilcev.«

Kakšno pa je njeno mnenje o današnjih mladih in otrocih, ki odraščajo v svetu tehnologije ter so vsakodnevno izpostavljeni toliko informacijam in skušnjavam? »Škoda se mi zdi, da toliko časa preživijo na vseh teh napravah. V mojem otroštvu in najstniških letih smo se veliko več časa igrali zunaj, stran od te tehnologije. Ko grem po ulici in srečam otroka, ki je moja ciljna skupina in me zagotovo pozna, bi me lahko v tistem trenutku videl, a gleda v telefon in tako zamudi priložnost. Mislim, da se to danes vse prevečkrat zgodi, tudi nam, malo starejšim.« Opaža tudi, da mlajše generacije ogromno komentirajo spletne vsebine in dobesedno tekmujejo, kdo bo prvi napisal komentar. V tem primeru so njihove besede večkrat nepremišljene, postali so tudi zelo kritični, saj je veliko enostavneje napisati kot povedati. Maja si ne dovoli, da bi ji negativni komentarji prišli do živega, »saj to človeku prinaša samo slabo voljo«. Že od nekdaj si je želela postati igralka, veseli pa jo tudi voditeljstvo, pisanje scenarijev in še kaj. Skozi življenje jo vodi moto 'ne stagniraj', zato je vseskozi aktivna, tudi v prostem času, ki ga preživlja s prijatelji, se ukvarja s športom, rada kuha in še marsikaj.

Rok Retelj, foto: osebni arhiv

Prispevek je objavljen v Posavskem obzorniku, ki je izšel 21. novembra 2019.
« Nazaj na seznam