Časopis za pokrajino Posavje
19.01.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Bivanje v naravi z nepozabnimi doživetji

Objavljeno: Sobota, 20.07.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Breginjski kot, Outsiderji na vrhu Stola (2)

Na vrhu Stola

Poletne počitnice je mogoče preživljati v različnih taborih: planinskih, izobraževalnih, športnih, plesnih ... V Breginjskem kotu je PD Videm Krško v sodelovanju z Orientacijskim klubom Brežice in PD Brežice med 26. junijem in 3. julijem organiziralo pustolovsko-športni tabor za mlade.

Breginjski kot, reka Nadiza (3)

Plavanje v hladni Nadiži

»Slikovita pokrajina reke Nadiže pod Stolom, na skrajnem zahodu države, ki se ponaša s svojo milo klimo in prvinskostjo narave, deluje prijazno in divje hkrati. Tisti, ki pride obiskat ta kraj, je počaščen, da je lahko del časa, ki mu nikoli ne zmanjka zgodb,« teče opis pokrajine v Breginjskem kotu v bližini slovenske in italijanske meje.

NEPOZABNA DOŽIVETJA ENOTEDENSKEGA BIVANJA V NARAVI

»Izkušnje, ki jih imamo s taborom na tej lokaciji, so izredne. Razgiban teren je odskočišče za številne aktivnosti v naravi, ki so tehnično in fizično nezahtevne oziroma zmerno zahtevne. Na prostoru, ki je namenjen tabornikom in večjim skupinam, je voda pitna, tuši so opremljeni s toplo vodo. Na parceli je lesena brunarica, ki jo uporabljamo za namene kuhinje in skladiščenja hrane,« pove mentorica in članica PD Videm Krško Alenka Špan, ki je doslej sodelovala že na štirih taborih ob Nadiži, skupaj z Matejem Mlakarjem pa soustvarila enajst taborov za mladostnike na različnih lokacijah. »Naš cilj je spoznati skrite kotičke v naravi in v njej preživeti doživljajsko poln teden. Tabor je namenjen učencem višjih razredov osnovnih šol in dijakom srednjih šol. Tabornina temelji izključno na dejanskih stroških namestitve, prevoza in hrane ter je dostopna vsakomur. Vsak, ki uspe prespati teden dni v šotoru brez staršev, postane Outsider in prejme tudi majico s tem napisom, najboljšo skupino na orientaciji in v miselnih igrah s pomočjo podpornikov, kot so Kulturni dom Krško, Bazen Brestanica in Pizzeria Fontana tudi nagradimo,« še pove Španova, ki je za bivanje v naravi navdušila tudi nekaj svojih dijakov s ŠC Krško-Sevnica, kjer je zaposlena kot prof. angleščine.

SPOZNAVANJE ŽIVLJENJA V NARAVI SKOZI LASTNA IZKUSTVA

Breginjski kot (4)

Kovaška delavnica na prostem

Vodja tabora in član PD Brežice ter profesor na ŠC Krško-Sevnica Matej Mlakar predstavi vsebinski del enotedenskega bivanja na prostem, ki je sestavljeno iz učenja orientacije v naravi, fotografiranja in snemanja v naravi podnevi in ponoči, učenja veščin športnega plezanja in pohodništva, socialnih veščin, kuhanja v naravi ter umetnosti preživetja v bivaku. »Imamo tudi delavnice praktičnih znanj. Letos, na primer, smo z mojstrom Klemnom Zorkom spoznavali delo v kovaški delavnici in vsi udeleženci so skovali svoj prvi nož. Ker so nam krški astronomi prijazno posodili njihov teleskop, smo se naučili tudi dela z njim in opazovali nočno nebo. Organizirali smo soteskanje v reki Nadiži, gorsko kolesarjenje na Stol in v Kobarid, štiri orientacije, taborniške igre, družili smo se ob tabornem ognju, opravili dva vzpona – na Krn in na Stol, bivakirali pod vrhom planine Mija ter opravili dvodnevno pustolovsko odpravo,« teče opis mnogoterih aktivnosti.

NEPOSREDEN STIK Z NARAVO

»V taboru učimo in izvajamo vsebine, ki temeljijo na človekovem pristnem in neposrednem stiku z naravo. Na načelih gozdne pedagogike in principih šole Kurta Hahna vsak posameznik občuti pomen sebe in hkrati pomen skupine, s katero je povezan preko delovne naloge. Programa ne izvajamo na način, kjer bi morali vsi izvajati vse vsebine naenkrat, temveč potekajo v taboru le nekatere aktivnosti, ki so skupne: na primer orientacijski tek skupin, kopanje in urejanje tabornega prostora, priprava skupnih obrokov, miselne ter športne igre. Delavnice izvajamo v manjših skupinah praviloma hkrati v rotirajoči obliki,« nadaljuje in doda, da je bivanje in spoznavanje življenja v naravi za vse nepozabna dogodivščina ter čudovita življenjska izkušnja.

NAVAJANJE NA SAMOSTOJNOST

Breginjski kot, na cilju orientacije Drežniške Ravne - Kobarid (3)

Na cilju orientacijske delavnice Drežniške ravne – Kobarid

»Z besedami je doživetja, ki jih doživljamo pri bivanju v naravi, sicer preprosto nemogoče opisati, a ob zaključku tabora so nam prvi Outsiderji zaupali, da jim je bilo v taboru najbolj všeč to, da so se družili ter da so dejavnosti lahko opravljali samostojno, ponosni so bili, da so lahko sami pripravljali vse obroke ter jedi ocenili kot odlične. Všeč jim je bilo, da so se lahko kadarkoli osvežili v Nadiži ter spali v šotoru, še bolj pa jim je bilo všeč spanje pod milim nebom v visečih mrežah. Pogrešali so le dekleta, ki jih vabijo, da se tabora Outsider udeležijo v prihodnjem letu,« sta dodala sogovornika po vrnitvi iz letošnjega doživljajskega tabora v naravi v Breginjskem kotu, kjer sta za mladino poleg obeh omenjenih skrbela še planinska vodnica in trenerka orientacijskega teka Anica Hribar ter planinski vodnik in trener orientacijskega teka Bojan Jevševar.

Enotedenskega pustolovskega bivanja se je udeležilo 19 mladih v starostnem razponu od 13 do 17 let. Vse v zvezi z letošnjim taborom in načrti za prihodnost je objavljeno na spletni strani mojtabor.si ter na fb strani Outsider, kjer bo objavljen tudi filmski zapis o taboru Outsider.

S. Radi, foto: A. Špan, M. Mlakar

Članek je bil objavljen v regionalnem časopisu Posavski obzornik 18. julija.


 
« Nazaj na seznam