Časopis za pokrajino Posavje
1.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Bizeljski ajdov kolač – tokrat v virtualni obliki

Objavljeno: Torek, 10.11.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
13_bizeljski_ajdov_kolac (5)

Aktiv kmetic Bizeljsko vabi, da sodelujete pri virtualni razstavi ajdovih kolačev (foto: arhiv PO).

Tudi v letošnjem letu bi moral Aktiv kmetic Bizeljsko, ki deluje pod okriljem Društva kmetic Brežice, organizirati tradicionalno prireditev Bizeljski ajdov kolač – letos bi bila že 14. zapovrstjo –, na kateri ocenijo in razstavijo ter razglasijo najboljše v peki ajdovih kolačev, a se zaradi vsem znanih okoliščin to ni zgodilo.

»Bizeljski ajdov kolač je zelo uspešen projekt in primer dobre prakse, saj nam je z odločnostjo, vztrajnostjo in strokovnostjo uspelo obuditi skoraj že pozabljeno jed naših babic, ohraniti kulinarično posebnost, s katero promoviramo naše posavsko in obsoteljsko podeželje, Bizeljsko in občino Brežice, kjer danes ajdov kolač ne manjka ob vseh protokolarnih dogodkih v občini, prav tako se večkrat pojavlja tudi v regijskem prostoru in na državnem nivoju,« je ob tem zapisala predsednica Društva kmetic Brežice Zdravka Kampijut in dodala, da si ajdov kolač kot lokalna tradicionalna jed zasluži svoj praznik, večjo prepoznavnost v lokalni skupnosti in širše. Po njenih besedah priprava in receptura, ki se prenaša iz roda v rod, pripomore tudi h krepitvi lokalne identitete, prispeva k posebnosti in pestrosti območja, kjer se pojavlja. »Najbolj pomembno pa je, da ostaja ajdov kolač živ in da ga pripravlja čedalje več ljudi, tako mlajših kot starejših, kar je nujno za ohranjanje kulinarične dediščine. In še, ko pomislimo na ajdov kolač, je to tradicija, spomin na babico, je kolač v pečici, omamno dišeč topel kolač, najboljša slana sladica ...«

Specite ajdov kolač in objavite oz. pošljite fotografije

Da pa ne bi letos ostali brez bizeljskega ajdovega kolača, so se odločili, da povabijo vse, ki so že sodelovali v peki in ocenjevanju ajdovega kolača, ter vse, ki bi si to še želeli, da se jim pridružite pri virtualni razstavi ajdovih kolačev. V tem, Martinovem tednu in tudi še v naslednjem tednu (okvirni rok je do nedelje, 22. 11. 2020) specite ajdov kolač. Fotografije (vsaj pet) priprave kolača, peke, kolača v pekaču, rezine na krožniku, postrežene v krogu domačih, oz. fotografije po izboru ustvarjalke/ca pripnite na facebook stran Aktiv kmetic Bizeljsko ali pošljite na: zdravka.kam@gmail.com ali babic.lea@gmail.com ali milena.vranetic@gmail.com. V bizeljskem aktivu kmetic načrtujejo tudi izbor in razstavo teh fotografij, seveda po koronakrizi, ko se bomo spet lahko srečali in se družili v dobri volji. »Torej, za čimprejšnje skupno dobro živimo z roko v roki in drug z drugim, v medsebojnem razumevanju in sodelovanju,« še zaključi Kampijutova.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»