Časopis za pokrajino Posavje
14.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Blagoslov poprtnikov na Svibnem

Objavljeno: Ponedeljek, 13.01.2020    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Blagoslov poprtnikov-Svibno 2020 (7)
Na predvečer praznika svetih treh kraljev, 5. januarja, so članice Društva kmečkih žena Arnika k blagoslovu prinesle božični praznični kruh poprtnik, za dopolnitev slovesnega druženja pa so s pesmimi poskrbeli člani svibenskega cerkvenega pevskega zbora in MoPZ Papirničar Jagnjenica.

Večji del članic DKŽ Arnika in tudi ostalih gospodinj svibenske župnije je vpisanih med nosilke žive kulturne dediščine, ki ga vodi Ministrstvo za kulturo. Kot je v nagovoru povedala Tatjana Kavšek, je DKŽ Arnika koordinator skupine, ki skrbi za ohranjanje žive kulturne dediščine.
Blagoslov poprtnikov-Svibno 2020 (2)

"Vsekakor pa gre zahvala gospe Metki Starič (in zavodu Parnas), ki se je potrudila, da nas je našla, nas motivirala, da smo pristopile k projektu," je v svojem zapisu še poudarila predsednica DKŽ Arnika Marjana Dolinšek, ob čemer so bili zbrani v župnijski cerkvi sv. Križa na Svibnem seznanjeni, da so med evidentiranimi nosilci dediščine priprave poprtnika uvrščene skupine gospodinj iz Cerknice, Loške doline in Babnega polja, Loškega potoka, Ribniške doline, velikolaških krajev in Dobrepolja, Žužemberka, okolica Dolskega in Svibnega in okolice Radeč.

V začetku decembra je izšla knjižica Božični kruh ali poprtnik na Slovenskem, v kateri so kot skupina gospodinj navedene tudi gospodinje iz okolice Svibnega in Radeč, vsekakor pa je potrebno zapisati tudi, da so članice DKŽ Arnika jeseni 2019 običaj peke poprtnika predstavljale celo v Milanu. V družbi so bile vesele snemalca, ki je z njimi preživel cel dan, posnel pripravo in peko poprtnikov ter tako celoten dogodek arhiviral.

Poprtnike, ki so bili mamljivo dišeči in vabljivi tudi s kulinarično-dekorativnega vidika razporejeni na snežno belih prtih na mizah sredi svibenske cerkve, je blagoslovil župnik Župnije Svibno Janez Jasenc, za še bolj slovesno vzdušje pa so s petjem poskrbeli pevci in pevke svibenskega cerkvenega zbora pod vodstvom Ane Novak in člani Moškega pevskega zbora Papirničar Jagnjenica pod vodstvom Rosane Jakšič, katere je na črno-belih tipkah spremljal Dejan Jakšič, prijetno popestritev pa je z igranjem na trobento pripravil še Leon Pokeržnik.

"Ponosne smo lahko  nase, da smo nehote obdržale in ohranile tradicijo naših staršev in jo prenašamo naprej svojim potomcem. Tako bomo jutri zjutraj odrezale vsakemu dober kos poprtnika, otrokom ga povzdignile visoko v zrak, da bodo odskočili (in tako za toliko tudi zrastli), ga podelile med sosede in še za živino ga bo dovolj ostalo," so zaključile Arnike.

Po blagoslovu je sledilo druženje krajanov v okolici svibenske cerkve, kjer so si medsebojno razdelili koščke prazničnega obrednega kruha in že okusili, kako dobre poprtnike so spekle večinoma svibenske žene in dekleta, člani Društva ostrovrharjevih vinogradnikov pa so poskrbeli za domačo kapljico.

In glede na to, da je bilo na blagoslovu prisotnih preko štirideset različnih poprtnikov, so krajani morda grizljali praznični kruh z mislijo po zdravju, saj je nekoč veljalo, da bo tisti, ki poje devet poprtnikov, močan in zdrav in da se bo tako izognil nadlogam, po drugi različici pa se je fant ali mož, ki je pojedel devet poprtnikov, tisto leto poročil. Seveda z dekletom, ki je peklo najboljši poprtnik.

Doroteja Jazbec, foto: Jože Potrpin
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

01.08.2020 | PANORAMA

Krompir naš vsakdanji

02.08.2020 | PANORAMA

Ali ste vedeli ...

31.07.2020 | PANORAMA

Jabolka za sprehajalce

ne spreglejte