Časopis za pokrajino Posavje
12.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Bohorska konjenica krenila na tridnevni pohod ob občinski meji

Objavljeno: Petek, 07.06.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Bohorska konjenica-tridnevni pohod po meji občine Krško (24)
Novost med letošnjimi prireditvami ob prazniku občine Krško je tridnevni konjeniški pohod ob občinski meji, na katerega se je danes zjutraj z gradu Rajhenburg v Brestanici podala Bohorska konjenica.

Kot je povedal Božo Abram, vodja konjenice s sedežem v Dolenjem Leskovcu, edine organizirane v krški občini, bo tridnevna ježa potekala po vseh krajevnih skupnosti ob meji občine Krško. Z gradu Rajhenburg se je 13 jezdecev odpravilo proti Rožnemu, na Blanci bodo prečkali Savo in nadaljevali proti Artu ter ob meji na Smečice in Planino pri Raki (prvi postanek), nadaljevali bodo proti Raki in dalje proti Površju in Gmajni,
Bohorska konjenica-tridnevni pohod po meji občine Krško (6)
kjer bodo prečkali avtocesto in zaradi lažjega prehoda Krakovskega gozda odjahali del po kostanjeviški občini, kjer bodo na Dobah prenočili na ranču Vodopivec.
 
Jutri bodo šli proti Slivju in Mladju na Gorjancih, kjer se bodo odločili, ali bodo odjahali na Planino ali nazaj proti Šutni. V Podbočju bo postanek, na Brodu bodo prečkali reko Krko ter nadaljevali proti Velikemu Mraševemu, Gazicam, Hrastju in Drnovemu, kjer bodo prečkali avtocesto in šli ob njej do Mrtvic ter nato nazaj proti Drnovemu, kjer bodo prenočili na ranču Bogolin.
 
V nedeljo bodo šli proti Bregam, Žadovinku in preko novega mostu prečkali Savo, nadaljevali proti NEK, nato proti Dolenji vasi in na Zdole (postanek), nadaljevali proti Ravnem in na Kostanjek (drugi postanek), potem do Koprivnice, na Veliki Kamen, Mali Kamen in Senovo ter nato na brestaniški ribnik, kjer bodo tridnevno jahanje zaključili z druženjem. »Tridnevno jahanje bo zelo naporno, zato bomo izpustili del meje po obronkih Bohorja. Ta del smo odjahali na dnevih Bohorske konjenice drugo soboto in nedeljo v maju,« je pojasnil Abram.
 
Na pohod, ki bo dolg okoli 150 kilometrov, je krenilo 13 jezdecev, med potjo pa se jim bo pridružilo še pet ali šest. Jezdijo športne pasme konjev, s sabo imajo tudi spremstvo z logistično in drugo podporo. »Zgledovali smo se po Krekovi konjenici, ki že več let pripravlja pohod po mejah sevniške občine, želimo pa, da bi to postalo stalnica ob občinskem prazniku,« je dejal Abram.

Jezdece sta pred odhodom pozdravila in jim zaželela srečno pot predsednik sveta KS Brestanica Vlado Bezjak in podžupan občine Krško Vlado Grahovac.

Jezdece smo prestregli še ob sobotnem postanku v Velikem Mraševem, kjer so se, tako kot konji, za nekaj minut odpočili in osvežili v senci gozdička ob vaškem domu, nato pa nadaljevali pot proti Gazicam.

P. P.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

01.08.2020 | PANORAMA

Krompir naš vsakdanji

02.08.2020 | PANORAMA

Ali ste vedeli ...

31.07.2020 | PANORAMA

Jabolka za sprehajalce

ne spreglejte

19.05.2020 | Oglas

Igrače

17.12.2019 | Redakcija

Vesele praznike!