Časopis za pokrajino Posavje
5.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Bolniki s Parkinsonovo boleznijo potrebujejo prostor za delovanje

Objavljeno: Četrtek, 27.02.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
bolniki parkinson (2)

S srečanja obolelih s Parkinsonovo boleznijo

V torek, 18. februarja, je v Splošni bolnišnici Novo mesto potekalo srečanje članov Društva Trepetlika, ki združuje bolnike s parkinsonizmom in drugimi ekstrapiramidalnimi motnjami. Pod tem imenom društvo deluje deluje že 30. leto kot humanitarna, prostovoljna in samostojna organizacija po vsej državi.

Glavni sedež je v Ljubljani, svoje dejavnosti pa je društvo razširilo v Maribor, Celje, Kranj, Novo Gorico in delno v Novo mesto. Namen društva je predvsem izobraževanje bolnikov in njihovih svojcev o novostih s področja zdravljenja ter seznanjanju z načini lajšanja življenja bolnikov. Društvo najtesneje sodeluje s strokovnjaki s področja zdravljenja in obravnave Parkinsonove bolezni, predvsem z vidika organiziranja pogostih poljudno strokovnih srečanj in delavnic (Tabori). Za izvajanje programov društvo nujno potrebuje lastne prostore, ki pa jih nimamo ne v Posavju ne na Dolenjskem ne Beli krajini. Na pobudo društva Trepetlika za sistematično dejavnost tudi v Novem mestu se je odzvala Splošna bolnišnica Novo mesto, ki je bila gostitelj navedenega srečanja.

bolniki parkinson (1)

Predsednica društva Cvetka Pavlina Likar in strokovni direktor novomeške bolnišnice dr. Milivoj Piletič

Na srečanju je bilo prisotnih 38 bolnikov in njihovih skrbnikov iz Dolenjske, Bele krajine in Posavja, od strokovnega kadra pa osem strokovnih delavk Zdravstvenega doma Novo mesto in Splošne bolnišnice Novo mesto s strokovnim direktorjem bolnišnice dr. Milivojem Piletičem na čelu. Za uvod nas je pozdravila predsednica društva Cvetka Pavlina Likar in predstavila dosedanje delo društva ter pomen za bolnike. Poudarila je pomembnost vezi med bolnikom in specialisti, ki jih na svoji življenjski poti srečujemo bolniki. Uvodnemu pozdravu se je pridružil tudi primarij dr. Milivoj Piletič. Poudaril je pomen društva in zagotovil podporo organiziranju in delovanju enote Novo mesto pri nadaljnjem delu.

Delo društva Trepetlika je za nas, bolnike, neprecenljivo, zato svetujem vsem, ki so že oboleli, da se včlanijo v društvo, kjer bodo dobili odgovore na številna vprašanja o bolezni, možnosti za pogovor s specialisti in napotke, kako si pomagati pri vzdrževanju kondicije za premagovanje ovir, ki jih bolezen povzroča. Druženje bolnikov je izjemnega pomena zaradi ohranjanja socialnih kontaktov, ki so zaradi napredujoče bolezni že okrnjeni, izmenjave dobrih praks in nudenja pomoči drug drugemu. Sedež Društva Trepetlika je v Ljubljani, Šišenska cesta 23, telefon 01 505 10 91.

Ob 30-letnici delovanja Trepetlike se člani društva iz Dolenjske, Bele krajine in Posavja iskreno zahvaljujemo za pomoč, prijaznost in ne nazadnje za strokoven pristop, ki smo ga deležni bolniki. Hvala predsednic Cvetki in strokovni sodelavki Mirjam za potrpežljivost in nenehno iskanje novih možnosti za dobrobit bolnikov s Parkinsonovo boleznijo.

Vlasta Tomazin
« Nazaj na seznam